- The Economist: „Occidentul nu face toate eforturile posibile pentru Ucraina”.
- The Economist: „Războiul ar putea dura mulți ani”.
- Situația în Ucraina ar putea deveni cu atât mai complicată cu cât Trump ar putea câștiga alegerile din SUA în 2024.
Pentru prima oară de la începutul invaziei din Ucraina, șansele lui Putin de a câștiga războiul încep să crească, scrie publicația americană The Economist.
Președintele rus și-a militarizat țara, și-a întărit puterea, și-a pus la punct armamentul obținut din afară și, mai mult, încearcă să întoarcă Sudul Global împotriva Occidentului.
„Este crucial faptul că Putin subminează convingerea Occidentului că Ucraina poate și trebuie să iasă din acest război ca o țară europeană înfloritoare”, scrie The Economist.
Occidentul nu face toate eforturile posibile pentru a-i reduce încrederea lui Putin în victorie. Iar fatalismul, autosuficiența și o răsunătoare lipsă de viziune strategică împiedică progresul, mai ales în Europa, potrivit articolului.
Jurnaliștii spun că victoria posibilă a lui Putin, cel puțin pe termen scurt, este păstrarea teritoriilor ucrainene cucerite. În prezent, pe front se duce „un război al apărătorilor” , în care niciuna dintre părțile implicate nu poate disloca oponentul din teritoriul pe care îl controlează.
„Războiul ar putea dura mulți ani”, scrie The Economist.
Cel puțin în 2024, Rusia va fi într-o poziție mai puternică de luptă, producând mai multe drone și artilerie decât Ucraina, și dezvoltând tactici puternice de a contracara atacurile ucrainene.
În plus, Putin este pregătit pentru pierderi masive în rândul militarilor ruși. În același timp, Putin și-a întărit poziția în interiorul țării.
„Sprijinul din afară sporit explică într-o oarecare măsură atitudinea Rusiei de pe front. Putin a obținut drone din Iran și obuze din Coreea de Nord și s-a străduit să convingă o mare parte a Sudului Global că războiul din Ucraina nu este o miză atât de mare”, scrie în text.
În ciuda promisiunilor că vor sprijini Ucraina, devine din ce în ce mai greu pentru guvernele occidentale să se țină de cuvânt. În special în SUA, unde Administrația Biden încă încearcă să convingă Congresul să aloce mai mult de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În plus, situația ar putea deveni cu atât mai complicată cu cât Donald Trump ar putea câștiga alegerile în 2024, adaugă The Economist.
„Europa ar trebui să se pregătească pentru această posibilitate neprielnică (victoria lui Trump) și pentru încetinirea ajutorului venit din partea SUA, indiferent de cine se află la conducere. În schimb, liderii europeni se comportă de parcă Joe Biden va fi mereu acolo”, scriu jurnaliștii.
Concluzia The Economist
Europa ar trebui să-l privească pe Putin ca pe o amenințare semnificativă pe termen lung la adresa propriei securități. Jurnaliștii de la The Economist cer ca strategiile de apărare europene să fie dezvoltate în așa fel încât Putin să nu vadă nicio urmă de slăbiciune în UE. Cea mai eficientă strategie pentru intimidarea lui Putin pe care ar putea-o adopta Europa este să demonstreze, cu multă determinare și conștiinciozitate, că sprijină Ucraina cu armele necesare și cu aplicarea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.