• Autoritățile ruse încearcă să potolească disidența din partea soțiilor soldaților dislocați în Ucraina, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.
  • Vladimir Putin a ordonat armatei țării să-și mărească numărul de trupe cu aproape 170.000, în timp ce invazia Moscovei asupra Ucrainei continuă în cea de-a 22-a lună.
  • Rusia a spus că trupele sale înaintează în fiecare secțiune a frontului ucrainean, în ciuda faptului că observatorii au văzut puțină mișcare.

UPDATE ORA 20.00 – 5 persoane rănite în urma bombardamentelor rusești în partea centrală a orașului Herson

UPDATE ORA 17.00 – Rusia a pierdut 7.210 de militari în ultima săptămână

Primul viceministru al Apărării al Ucrainei, Oleksandr Pavliuk, a susținut că Rusia a pierdut 7.210 de militari în ultima săptămână.

Postând pe Telegram, el a adăugat că rușii au pierdut 534 de unități de arme și echipamente militare.

UPDATE ORA 16.00 – Un comandant ucrainean a declarat că activitatea infanteriei ruse este în creștere pe linia frontului din sud-estul națiunii

Un comandant ucrainean a declarat că activitatea infanteriei ruse este în creștere pe linia frontului din sud-estul națiunii.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Genl Oleksandr Tarnavskyi a spus că forțele ruse au redus numărul de atacuri aeriene împotriva Ucrainei, dar au intensificat activitatea infanteriei în regiune.

Postând pe Telegram, Tarnavskyi a spus: „Activitatea infanteriei ocupanților a crescut din nou în zona operațională a Forțelor de Apărare Aeriană Tavria – au avut loc 55 de ciocniri de luptă. În cursul zilei, inamicul a pierdut 440 de personal și nouă unități de echipament militar. Aproximativ o duzină de ocupanți s-au predat. Activitatea aviației inamice este scăzută – în cursul zilei au fost înregistrate cinci lovituri aeriene. Noaptea, inamicul a aruncat rachete antiaeriene în regiunea Donețk”.

UPDATE ORA 15.00 – Un bărbat în vârstă a fost ucis duminică în timpul bombardamentului rusesc asupra regiunii de sud a Ucrainei

Un bărbat în vârstă a fost ucis duminică în timpul bombardamentului rusesc asupra regiunii de sud a Ucrainei Herson, au declarat oficialii regionali.

„Ocupanții au atacat satul (Sadove). Una dintre lovituri a fost la un garaj privat, unde se afla în acel moment un bărbat de 78 de ani. A murit pe loc din cauza rănii explozive”, a declarat administrația militară din Herson în aplicația de mesagerie Telegram.

Trupele ruse abandonaseră Hersonul și malul de vest al râului Nipru la sfârșitul anului trecut, dar acum bombardează în mod regulat acele zone din pozițiile de pe malul estic.

UPDATE ORA 14.00 – Ucraina și Polonia vor deschide luni un punct de trecere suplimentar pentru camioanele goale

Ucraina și Polonia vor deschide luni un punct de trecere suplimentar pentru camioanele goale, pentru a deschide o rută atât de necesară pentru Kiev, unele puncte de trecere fiind blocate de săptămâni de proteste ale șoferilor polonezi, au declarat duminică autoritățile ucrainene.

Aceste proteste, în legătură cu ceea ce camionierii polonezi consideră o concurență neloială din partea colegilor lor ucraineni, au început pe 6 noiembrie, cu patru puncte de trecere a frontierei aflate acum blocate, a raportat Reuters.

Principala cerere a transportatorilor polonezi este de a împiedica camionierii ucraineni să aibă acces fără permis în UE, lucru despre care Kievul și Bruxelles-ul spun că este imposibil.

Serviciul de frontieră ucrainean a declarat că punctul de control Uhryniv, care funcționează numai pentru autoturisme și autobuze, va fi deschis luni de la ora 1 dimineața (miezul nopții GMT) pentru vehiculele grele goale cu o greutate totală admisă de peste 7,5 tone metrice.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia a susținut că memoriale dedicate soldaților sovietici sunt distruse în unele țări din estul Europei

Rusia a susținut că memoriale dedicate soldaților sovietici sunt distruse în unele țări din estul Europei.

Duminică, țara comemora Ziua Ostașului Necunoscut, o zi stabilită pentru amintirea soldaților căzuți în Rusia și în străinătate. Data a fost marcată începând cu 3 decembrie 1966, când a avut loc o ceremonie de înmormântare a rămășițelor unui soldat necunoscut în grădina Alexandru de lângă Zidul Kremlinului.

Ministerul de Externe al Rusiei, într-o postare despre acea zi pe Telegram, a adăugat: „Din păcate, memoriale dedicate soldaților eliberatori sovietici sunt în prezent distruse în unele țări din estul Europei, ca parte a unei campanii de falsificare a istoriei.

UPDATE ORA 11.00 – Un președinte al parlamentului Ucrainei a distribuit un videoclip despre care se spune că îi arată soldați ruși executând doi prizonieri de război

Un președinte al parlamentului Ucrainei a distribuit un videoclip despre care se spune că îi arată soldați ruși executând doi prizonieri de război.

Ruslan Stefanchuk a spus: „Aceasta este o altă crimă comisă de teroriștii ruși. Încălcarea regulilor războiului. Uciderea soldaților neînarmați.

„Rusia a dovedit încă o dată că este o țară teroristă pentru care nu există legi și norme de drept internațional.”

UPDATE ORA 10.00 – Kievul a acuzat sâmbătă Rusia că a comis o crimă de război prin executarea soldaților ucraineni care și-au semnalat intenția de a se preda

Un scurt videoclip postat pe Telegram arată doi bărbați ieșind dintr-un adăpost, unul cu mâinile deasupra capului, înainte de a sta întinși la pământ în fața unui alt grup de soldați. Acesta este urmat de ceea ce pare a fi focuri de armă și apare fum, înainte ca videoclipul să se întrerupă brusc.

Aceste imagini nedatate au fost difuzate pe rețelele de socializare ca fiind filmate în apropiere de Avdiivka, un oraș din estul Ucrainei, unde luptele sunt declanșate. Dar nici locația și nici autenticitatea lor nu au putut fi confirmate.

„Astăzi a apărut online un videoclip cu execuția de către militarii ruși a soldaților ucraineni care s-au predat prizonieri! Aceasta este o altă încălcare a convențiilor de la Geneva și lipsa de respect pentru dreptul internațional umanitar!”, a scris Dmytro Lubinets pe Telegram.

UPDATE ORA 09.00 – Rusia atacă Ucraina cu 12 drone şi o rachetă de croazieră

Rusia a lansat 12 drone şi o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopţii, iar sistemele de apărare aeriană ucrainene au distrus 10 drone înainte ca acestea să-şi atingă ţintele, potirivit forţelor aeriene ucrainene.

Racheta de croazieră nu a fost distrusă, dar nu şi-a atins ţinta, precizează autorităţile ucrainene, fără a oferi mai multe detalii. Armata ucraineană nu a precizat ce s-a întâmplat cu cele două drone care nu au fost distruse.

Dronele Shahed, de fabricaţie iraniană, se îndreptau spre nord-vestul Ucrainei, conform forţelor aeriene. Majoritatea au fost doborâte în regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei.

Nu au existat rapoarte imediate privind pagube provocate de căderea resturilor sau de dronele care nu au fost distruse.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși și-a pierdut alimentarea cu energie după ce ultima linie rămasă către ea din teritoriul controlat de ucraineană a fost întreruptă, dar de atunci a fost reparată, relatează Reuters.

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Energiei al Ucrainei pe Telegram, o linie electrică către centrală a fost întreruptă vineri seara, în timp ce ultima linie de 750 kW a fost întreruptă sâmbătă la ora 2.31. În declarația sa, ministerul energiei a declarat că a fost cea de-a opta întrerupere a centralei nucleare, care a fost capturată de Rusia la începutul lunii martie 2022. Ministerul a avertizat că acest ultim incident ar fi putut duce la „catastrofă nucleară”.

Greenpeace și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la siguranța centralei Zaporojie, spunând că autoritățile internaționale de reglementare nu sunt capabile să monitorizeze în mod corespunzător siguranța acesteia.

Citește și