• Guvernul Marcel Ciolacu este în urma calendarului de atragere a banilor din PNRR.
  • Guvernul Marcel Ciolacu a accelerat, însă, în 2023 investițiile din PNRR, față de 2022.
  • Pe de altă parte, anul trecut guvernul nu a încasat niciun euro din cele peste 5 miliarde de euro.

Guvernul Marcel Ciolacu este în urma calendarului de atragere a banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, conform unei analize a Monitorului PNRR. Cu toate acestea, guvernul Ciolacu a accelerat în 2023 investițiile din PNRR, față de 2022. Pe de altă parte, anul trecut guvernul nu a încasat niciun euro din cele peste 5 miliarde de euro, cât ar fi trebuit să încaseze. În total, în PNRR sunt aproximativ 28 miliarde de de euro, bani care trebuie atrași până la finalul lui 2026, în caz contrar se vor pierde.

Răzvan Botea, editor ZF, spune că România are bani veniți din PNRR, în jur de aproximativ 9 miliarde de euro, care stau în conturile BE ale Băncii Naționale a României sau la trezorerie și nu sunt cheltuiți.

„De fapt, despre asta este vorba. PNRR are două componente: una este reformele și jaloanele, adică țintele care trebuie îndeplinite pentru a primi banii în țară, iar a doua este cheltuirea acestor bani pe proiectele asumate. În România, această chestiune nu se întâmplă”, spune Răzvan Botea.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Citește și