Război comercial în cazul AstraZeneca? E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii: „Am văzut ce poate face dezinformarea împotriva vaccinării”

Într-un interviu acordat pentru emisiunea „InSecuritate”, la Aleph News, E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, a devoalat care este cheia succesului din campania de vaccinare a Regatului Unit. Ce spune însă despre controversele din jurul vaccinului AstraZeneca, realizat în parteneriat cu Universitatea Oxford?

E.S. Andrew Noble: „Guvernul britanic a decis de la început că va investi în vaccinare”

Ambasadorul Andrew Noble recunoaște faptul că investiția în vaccinare a fost cheia din jurul strategiei guvernului britanic împotriva Covid-19. Acesta mărturisește însă că dorința enormă de vacccinare a britanicilor a reprezentat un mare plus în lupta cu acest virus.

„Guvernul britanic a decis de la început că va investi în vaccinare. Am ajutat Oxford și am ajutat Imperial College, am investit în capacitatea de producție, de exemplu fabrica din Olanda. Am fost printre primele guverne care au investit în vaccinuri, cu mult timp înainte ca acestea să existe. Dar știam că vor schimba totul. Fiind deja axat pe vaccin, imediat ce acesta a devenit disponibil, în decembrie, guvernul a făcut tot ce a putut ca să vaccineze cât mai mulți oameni într-un timp cât mai scurt.”

E.S. Andrew Noble: ,,Marea Britanie are norocul că populația aprobă vaccinarea”

E.S. Andrew Noble vorbește cu diplomație, deschidere și franchețe despre decizii într-o perioadă excepțională, în care lumea întreagă dă supremul test: acela de a reda demnitate vieților noastre. În fața necunoscutului și a provocărilor pentru combaterea globală a pandemiei de coronavirus, cât de adaptabil, ingenios și solidar s-a dovedit a fi omul?

„Marea Britanie are norocul că populația aprobă vaccinarea. Știe cât de multe boli au fost eradicate prin vaccinare. În parte și pentru că guvernul se axase pe această cale, am așteptat vaccinul de anul trecut. Când a devenit o posibilitate reală, toată națiunea a fost de acord că trebuie să facem asta.”

E.S. Andrew Noble: „Guvernul britanic a declarat mereu că se ghidează după știință”

Spre deosebire de România care și-a construit campania de vaccinare – prioritizând imunizarea cadrelor medicale, aflate în prima linie – guvernul britanic a aplicat o cu totul altă strategie. Ambasadorul Andrew Noble a explicat motivul pentru care persoanele în vârstă și cele cu probleme de sănătate au fost primele cu care s-a deschis procesul de vaccinare în UK.

„Rata cea mai mare de mortalitate era în rândul persoanelor în vârstă și al celor cu probleme de sănătate grave. Ei au avut prioritate la vaccinare înaintea tuturor. Cei cu riscul cel mai mare de deces au fost primii vaccinați. Asta a dus la scăderea masivă a ratei mortalității și a spitalizării. Sunt mai puțin de 2.000 de oameni cu Covid în spitale. Și avem între 10 și 20 de decese pe zi. În continuare sunt prea mulți. E tragic. Dar cifrele sunt comparabile cu cele din alte țări.”

E.S. Andrew Noble: „Am văzut ce poate face dezinformarea împotriva vaccinării”

Epidemia de Covid-19 a venit la pachet și cu diversele teorii ale conspirației. Invitatul lui Bogdan Nicolae a punctat că britanicii au înțeles lecția dezinformării și repercusiunile acesteia, atât asupra vieții omului, cât și asupra sistemului de sănătate.

„Țara noastră nu este deosebit de interesată de sănătate. Nu suntem ipohondri. Folosim chiar prea puțin sectorul sanitar. Nu mergem la medic când credem că avem ceva. Așteptăm să ne treacă. Dar când e vorba de ceva care nu trece de la sine. Când ne dăm seama că nu doar noi suferim din cauza Covid-19, ci populația în vârstă, rudele care ar putea avea și alte probleme. Răspunderea aparține întregii societăți. Doar dacă toată lumea face asta, vom putea fi în siguranță.”

E.S. Andrew Noble: „Un lucru sigur despre cercetarea științifică e că nu respectă granițele internaționale”

Pornind de la controversele apărute în jurul vaccinului AstraZeneca, Bogdan Nicolae a ridicat câteva întrebări în legătură cu acest subiect care a aprins spiritele în spațiul public și nu numai. Este speța AstraZeneca un război comercial, o luptă pentru cota de piață?

Reamintim că Uniunea Europeană nu a reînnoit comenzile de vaccinuri AstraZeneca dincolo de luna iunie, atunci când expiră contractul, pe motiv că nu a existat un plan fiabil pentru asigurarea livărilor la timp. Întreaga poveste a luat amploare după ce mai multe țări au decis suspendarea totală a vaccinării cu acest ser, explicând faptul că ar fi existat o legătură directă între cazurile de tromboze și vaccinul AstraZeneca.

„Dacă scopul ar fi dominația, rezultatul ar fi eșecul total. Un lucru sigur despre cercetarea științifică e că nu respectă granițele internaționale. Cercetătorii noștri păstrează legătura cu cercetători din întreaga lume în toate cercetările din domeniul inovării farmaceutice. În partea comercială, este posibil să existe o concurență. Dar e interesant că avem produse diferite pe piață, inclusiv un produs cu un preț redus. Vaccinul AstraZeneca deși a suferit din punct de vedere al relațiilor publice, e mult mai ușor de transportat în întreaga lume decât celelalte vaccinuri, datorită temperaturii de stocare.”

E.S. Andrew Noble: „Sunt analize care arată că e mai periculos să traversezi strada decât să te vaccinezi cu AstraZeneca”

„Personal, mi se pare șocant că suntem obsedați de asta, când la anticoncepționale riscul de tromboză este mult mai ridicat. Sunt analize care arată că e mai periculos să traversezi strada decât să te vaccinezi cu AstraZeneca.
Totuși – și s-a văzut asta și în România– mulți preferă să evite AstraZeneca. Sunt multe țări din lume care nu-și permit acest lux”
, conchide Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România.

Exit mobile version