- ANM a anunțat ieri că un nor de fum se deplasează din zona Cernobîl, Ucraina, spre Nordul Mării Negre.
- Potrivit ANM, în zona de evoluție a norului de fum, între 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă.
- Autoritățile din Ucraina au anunțat miercuri un incendiu de vegetație în zona Cernobîl.
Administrația Națională de Meteorologie a anunțat (ANM), joi, că un nor de fum se deplasează din zona Cernobîl, Ucraina, spre Nordul Mării Negre.
Advertisment
Informația a fost publicătă de ANM pe Facebook: „Estimări privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina în perioada 19 – 21 mai 2022”.
„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul zilei de 19 mai, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h.
Recomandări
Începând din noaptea de joi-spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei.
În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă”, se arată în postare.
Potrivit ANM, în zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă. Autoritățile din Ucraina au anunțat miercuri un incendiu de vegetație în zona Cernobîl.
Ucraina a informat ieri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că noile incendii din zona din apropierea centralei nucleare din Cernobîl „nu au reprezentat o amenințare radioactivă”, a spus directorul general Rafael Mariano Grossi.
La finalul lui martie, a avut loc un incendiu similar. Atunci AIEA declara că incendiile forestiere din jurul centralei nu prezentau un risc radiologic major.
Potrivit ANM, concentrația de Cesiu-137 din norul de fum este la un nivel mic reprezentat de culoarea galbenă.
Cesiul-137 este un izotop radioactiv care se formează în principal ca un produs secundar al fisiunii nucleare a uraniului, în special în reactorul nuclear. El se găsește în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.
Partenerii noștri