• ANPC a descoperit patru tipuri de măști neconforme în România
  • Alertele de măști neconforme au ajuns la Comisia Europeană
  • Cele patru modele de măști provin din China
  • Comercianții trebuie să retragă aceste produse de pe piață

Patru modele de măști făcute în China nu te apără de virus, a descoperit Protecția Consumatorului. Iar scandalul a ajuns până la Comisia Europeană, care cere retragerea produselor de pe piață. E destul de greu să discerni, între ele, pentru că nu sunt vândute sub un brand

Un prim model este o mască de protecție pentru filtrarea respiratorie la jumătatea feței, cu trei pliuri. Produsul este comercializat într-o pungă de plastic transparentă și verde, cu fermoar care conține 10 bucăți.

Celelalte sunt măști de filtrare respiratorii la jumătatea feței, comercializate în cutii de carton, cu câte 50 unități în fiecare cutie. Un model găsit neconform este destinat copiilor, măști ambalate într-o pungă transparentă din plastic care conține 10 unități cu sistem de închidere cu bandă autoadezivă.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Eduardt Cozminschi, președinte ANPC: „În urma controalelor pe care le facem pe această tematică, respetiv pe respectarea conformității produselor de protecție am identificat patru produse care deși aveau marcajul CE, cel care teoretic ar trebui să ateste că produsul respectiv îndeplinește standardele de calitate al Uniunii Europene, nu aveau un certificat eliberat de către un organism autorizat în acest sens.”

Aproximativ 80.000 de bucăți de măști au fost retrase de la comercializare, în cea mai mare parte, găsite în magazine chinezești.

Eduardt Cozminschi, președinte ANPC: „La modul general operatorii economici deja urmăresc fie pe site-ul ANPC, fie pe site-urile Uniunii Europene acele produse care nu sunt conforme și care sunt interzise la comercializare.”

Eduardt Cozminschi, președinte ANPC: „În primul rând sfătuiesc consumatorii să achiziționeze aceste măști doar din puncte autorizate, iar în primul rând să fie atenți ca produsul, dacă este din import să aibă eticheta tradusă, să aibă marcajul CE al UE și bineînțeles să păstreze bonul cu care a achiziționat produsul respectiv în eventualitatea unei reclamații să poată dovedi de unde a făcut achiziția, locul de unde a făcut achiziția.”

Președintele explică dacă putem cumpăra măști din online.

Eduardt Cozminschi, președinte ANPC: „Da, cu condiția să verificăm site-ul respectiv, deci în spatele fiecărui site teoretic ar trebui să existe un operator economic, un agent autorizat pe care îl putem verifica la registrul comerțului și în primul rând să fie înregistrat de mai mult timp. În momentul în care există un operator economic înregistrat de puțin timp, deci mai nou pe piață, există un semn de întrebare acolo.”