• Pe teritoriul UE sunt acceptate certificatele de vaccinare cu dozele din schema primară, adică cele cu valabilitate nouă luni.
  • Orice persoană care trece prin vama românească trebuie să prezinte certificatul digital european.
  • Amenzile pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului au scăzut de la 1.000 de lei la 500.

Anunţul făcut de autorități. Condițiile de intrare în România. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol, a declarat, vineri seară, că sunt considerate acceptate pe teritoriul Uniunii Europene certificatele de vaccinare cu dozele din schema primară cu o valabilitate de 270 de zile, adică 9 luni.

Astfel, la intrare și ieșire, la trecerea prin vama românească orice persoană va trebui să prezinte unul dintre certificatele digitale europene, dacă vine din spaţiul Uniunii Europene, care constă fie din test PCR valabil 72 de ore, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maxim 180 de zile, fie un certificat de vaccinare care dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare trebuie să fie valabil în perioada de 270 de zile.

„Pentru cei care au şi doza booster, această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene şi ca urmare noi am stabilit o valabilitate de până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcţie de decizia finală a Comisiei Europene. Pentru cei care au şi doza booster se discută la nivelul structurilor Comisiei Europene despre o perioadă de valabilitate care ar putea să fie iunie 2023. Vom vedea dacă decizia finală emisă de Comisia Europeană va conţine acest termen, moment în care şi noi, ca stat membru, vom adopta în consecinţă termenul prevăzut în această decizie”, a spus Pistol.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cetăţenii români care doresc să călătorească într-un stat membru al Uniunii Europene trebuie să ştie că există posibilitatea să li se verifice la graniţă certificatul de vaccinare şi trebuie să se asigure că se află în valabilitatea prevăzută de regulamentul european, respectiv 270 de zile pentru cei care au schema primară de vaccinare şi încă fără valabilitate în Uniunea Europeană pentru cei care au doza booster.

„Recomand tuturor persoanelor care doresc să călătorească, înainte să facă acest lucru, să se informeze despre regulile şi cerinţele de intrare în statele membre ale Uniunii Europene, deoarece unele dintre acestea au implementat deja, ca şi noi astăzi, această modificare a regulamentului european şi este bine să fie în cunoştinţă de cauză astfel încât să nu li se impună măsuri restrictive stabilite de statul respectiv. Pe teritoriul României orice persoană care vine dintr-o ţară europeană va fi verificată la graniţă dacă respectă una dintre aceste trei cerinţe”, a spus Adriana Pistol.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol, a explicat, vineri seara, formularul de localizare și de intrare în țară a pasagerului, anunţând că s-au redus amenzile pentru necompletare de la 1.000 de lei la 500 de lei.

Principalele modificări anunţate de Adriana Pistol:

– termenul de 24 de ore în care se putea completa până acum formularul, înainte de intrarea în România, a fost extins la 72 de ore. Formularul poate fi completat şi la 24 de ore după trecerea graniţei

– au fost introduse excepţii referitoare la câteva categorii profesionale care trec graniţa des şi nu pot completa practic formularul de fiecare dată. Pistol a anunţat că aceste persoane exceptate trebuie să completeze o singură dată formularul, iar dacă nu vor mai face parte din categoriile exceptate vor anula primul formular. Este vorba despre piloţi, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine României şi trec graniţa cel puţin o dată pe zi, navigatori, personal medical care ar putea transporta pacienţi peste hotare.

– a crescut perioada cât sunt păstrate datele personale din formular la 6 luni, având în vedere necesitatea, în unele cazuri, de a dovedi felul în care a fost completat dacă există litigii de natură juridică în privinţa amenzilor

– amenzile pentru cei care nu au completat formularul nici după intrarea în ţară au fost reduse de la 1.000 de lei la 500 de lei.

Adriana Pistol a fost întrebată, vineri seară, despre faptul că a început de 10 zile campania de vaccinare a copiilor de 5-11 ani, însă sunt foarte mulţi copii infectaţi şi părinţii lor vor să afle la cât timp după trecerea prin boală pot fi vaccinaţi.

„Întâi aş vrea să menţionez că deşi, într-adevăr, sunt mai mulţi copii care sunt infectaţi, procentul lor raportat la populaţie nu este foarte mare. Ca să răspund întrebării dumneavoastră, imediat ce copilul se simte bine, la o săptămână, la două săptămâni, atunci când a ieşit din izolare, dacă copilul este bine, sănătos, vaccinarea poate fi efectuată”, a spus Pistol.