• Președintele francez crede că apărarea europeană trebuie să se pregătească cu arme nucleare.
  • Macron vrea dezbatere pe apărarea antirachetă și pe utilizarea armelor cu rază lungă.
  • Macron: „Sunt în favoarea deschiderii unei dezbateri care trebuie să includă apărarea antirachetă și armele nucleare”.
  • Franța este singura țară UE care deține arme nucleare proprii.

Emmanuel Macron este gata să „deschidă o dezbatere” asupra unei apărări europene care să includă și arme nucleare. După discursul său de la Sorbona, președintele francez a clarificat una dintre propunerile
care a „scapăt sub radarele” presei, într-un interviu pentru 12 publicații europene.

Ce propune, concret, Emmanuel Macron?

Dezbaterea, spune președintele francez, trebuie să includă apărarea antirachetă, utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, arme nucleare pentru cei care le au sau care au arme nucleare americane pe pământul lor. „Să punem totul pe masă și să vedem ce ne protejează cu adevărat într-un mod credibil”.
Franța este singura țară UE care deține arme nucleare proprii, restul aparțin SUA.


Franța își va păstra „specificitatea, dar este pregătită să contribuie mai mult la apărarea solului european” . spune Macron.

Recomandări

APUNE ERA TIKTOK?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
OLD MUSIC IS BACK
MOMENTELE ANULUI ÎN ATP
BEYONCE FACE SHOW
CUM AU APĂRUT FELICITĂRILE?


„Asta poate însemna desfășurarea de scuturi antirachetă, dar trebuie să fim siguri că acestea blochează toate rachetele și descurajează utilizarea forței nucleare ”, a explicat președintele francez.


„A fi credibil înseamnă și a avea rachete cu rază lungă de acțiune care i-ar descuraja pe ruși. Și există arme nucleare: doctrina franceză spune că le putem folosi atunci când interesele noastre vitale sunt amenințate. Am spus deja că există o dimensiune europeană a acestor interese vitale, fără a le detalia deoarece această descurajare ar contribui la credibilitatea apărării europene ”, a clarificat el.

Cum ar fi făcută mai exact această extindere a umbrelei nucleare franceze?

În fapt, Franța ar putea oferi garanții de securitate tuturor statelor membre. Dacă unul dintre acestea este atacat, Franța poate riposta cu armele sale, ceea ce ar evita blocajele daca arma ar aparține UE și pe de alta parte ar raspunde îngrijorărilor interne privind eventuala „partajare’ a butonului nuclear.
Cele doua variante se afla pe masa, în condițiile în care pentru restul armelor butonul se afla la Washington, iar rezultatul alegerilor din noiembrie este îngrijorător.


SUA au retras deja, de la încheierea Războiului Rece, 90% dintre armele sale nucleare de pe teritoriul european.

Citește și