• Pentagonul a creat o armată secretă de 60.000 de oameni, pentru a efectua misiuni interne și externe, arată o anchetă a revistei americane Newsweek.
  • Potrivit publicației, această forță secretă e de zece ori mai mare decât a celor de la CIA.
  • Agenții sunt „instruiți să-și creeze identități secrete și să se deghizeze pentru a urmări ținte de valoare ridicată”

Pentagonul a creat o armată secretă de 60.000 de oameni, formată din soldați, civili și contractori care lucrează sub acoperire, arată o anchetă a revistei americane Newsweek.

Operațiunile dispun de un buget colosal, de 900 de miliarde de dolari, iar forța „invizibilă” a Pentagonului este de zece ori mai mare decât a celor de la CIA, scrie Daily Mail.

Această „armată din urmbră” include experți în securitate cibernetică și trupe speciale, care operează în spatele liniilor inamice ostile, în special în țări ca Iran sau Coreea de Nord. Potrivit anchetei, la program participă aproximativ 130 de companii private sprijinite de agenții guvernamentale, care investesc anual peste 900 de milioane de dolari. 

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Nu se cunoaște adevărata dimensiune a forței agenților sub acoperire a Pentagonului, care este complet nereglementată și nu a fost niciodată sub supravegherea Congresului Statelor Unite. Dar, după o investigație de doi ani, Newsweek afirmă că această armată „invizibila” este de zece ori mai mare decât a CIA-ului și a crescut substanțial în ultimul deceniu.

Totodată, autorii anchetei spun că Statele Unite au nevoie de această armată secretă nu numai pentru a lupta împotriva teroriștilor, ci și pentru a spori oportunitățile competitive într-un război hibrid cu Rusia și China.

Cel mai nou grup al ”armatei secrete”, aripă care a cunoscut cea mai rapidă creștere, o reprezintă cel al „luptătorilor cibernetici”. Lucrează sub alte nume și strâng informații din rețeaua de Internet. De asemenea, pot participa la campanii de influențare pe rețelele sociale.