• Cele mai prestigioase reviste medicale din întreaga lume, în jur de 100, au semnat un apel comun pentru a elimina urgent armele nucleare, care ar putea declanșa o catastrofă planetară.
  • ”Statele dotate cu arme nucleare trebuie să elimine arsenalurile nucleare înainte ca acestea să ne elimine pe noi”, scriu oamenii de știință de la JAMA, The Lancet, New England Journal of Medicine sau BMJ.
  • ”Chiar și un război nuclear limitat, care ar implica doar 250 din cele 13.000 de arme nucleare din lume ar putea ucide 120 de milioane de oameni”, avertizează oamenii de știință.

 

Sunt 13.000 de arme nucleare în lume, iar folosirea lor ar fi mai periculoasă decât pandemiile. Cele mai prestigioase reviste medicale din întreaga lume, în jur de 100, au semnat un apel comun pentru a elimina urgent armele nucleare, care ar putea declanșa o catastrofă planetară.


”Pericolul este important și este în creștere. Statele dotate cu arme nucleare trebuie să elimine arsenalurile nucleare înainte ca acestea să ne elimine pe noi”, scriu oamenii de știință de la JAMA, The Lancet, New England Journal of Medicine sau BMJ, citați de Le Figaro.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE


Textul este publicat în contextul amenințărilor continue ale lui Vladimir Putin că ar putea face uz de arme nucleare în conflictul din Ucraina. De asemenea, la Viena începe un comitet care va reanaliza Tratatul de neproliferare a armelor nucleare al ONU, intrat în vigoare în 1970. Cea de-a zecea evaluare a tratatului, din 2022, nu a ajuns la o declarație comună, iar SUA au acuzat Rusia de ”obstrucționism cinic”.


”Faptul că toate aceste reviste de prim plan s-au pus de acord pentru a publica același editorial, subliniază urgența extremă a crizei mondiale actuale”, spune Chris Zielinski, de la Asociația Mondială a Editorilor de Presă Medicală.


Duminică se împlinesc 68 de ani de la prima folosire a armei nucleare contra civililor. Pe 6 august 1945 SUA au lansat o bombă atomică asupra orașului japonez Hiroshima.


”Chiar și un război nuclear limitat, care ar implica doar 250 din cele 13.000 de arme nucleare din lume ar putea ucide 120 de milioane de oameni și să provoace o tulburare climatică mondială, care ar duce la foamete nucleară și ar pune în pericol două miliarde de oameni”, adaugă editorialiștii.

Citește și

Cel mai mare animal care a trăit vreodată pe pământ a fost descoperit în Peru. Cât cântărea balena colosală

Cipurile cu inteligență artificială i-au redat simțurile unui bărbat paralizat. Keith Thomas: „Să vezi un membru al familiei cum te atinge și să-l simți este ceva diferit”

Papa Francisc încurajează Europa să devină „pacificator și punte între popoare”. Mesajul său de Ziua Mondială a Tineretului