- Astăzi este sărbătorită libertatea presei.
- Ion Cristoiu: „S-a pierdut, în raport cu anii ’90, entuziasmul de a face presă”.
- Publicistul Ion Cristoiu susține că tinerii nu mai au modele în prezent și că presa s-a birocratizat.
De 30 de ani, ca tu să știi exact ce se întâmplă și cum arată lumea din jurul tău, cineva încasează. Primește lovituri, dar stă încă în picioare. E povestea reală a presei pe care nicio guvernare nu și-a dorit-o puternică, un partener onest în jocul democratic. Presa își sărbăterește astăzi libertatea.
Cât de liber mai este jurnalistul din ziua de azi?
O întrebare destul de complicată, adineauri ați spus că niciun guvern nu vrea o presă puternică. Pe noi, pe jurnaliști, n-ar trebui să ne intereseze dacă guvernul vrea o presă puternică. Sigur că nu vrea. Presa este un pilon al democrației și niciun guvern nu o vrea puternică. E destul de greu de răspuns la această întrebare dacă jurnalistul este liber. după părerea mea, el este liber, dar este mut în sensul că cei care sunt independenți scriu, fac gălăgie, nu se întâmplă nimic. La ora actuală asistăm, nu atât la o cenzurare a presei, la măsuri împotriva presei, ci presa e liberă, scrie, strigă, arată, dar nu are cui. Jurnaliștii se citesc între ei, dar cel puțin la noi, nu mai are eficiența pe care o avea în ’90, ’91.
Domnule Cristoiu, sunteți un istoric al clipei și un jurnalist de mai bine de 50 de ani. Cum s-a schimbat presa în tot acest timp?
Presa a pierdut, în raport cu anii ’90, entuziasmul de a face presă. Tinerii nu au modele, nici noi, ăștia mai bătrâni, nu ne ocupăm să le vorbim de istoria presei și atunci, nu mai există acel entuziasm, acea mândrie de a fi jurnalist care făcea ca un jurnalist să fie jurnalist 24 din 24 de ore. Foarte mulți stau în birou, s-au funcționalizat, birocratizat și asta este principala cauză a unei crize a presei, absența entuziasmului, care are ca principală cauză dispariția mândriei, orgoliului de a fi gazetar, de a considera că a fi gazetar este cel mai interesant lucru din lume.
Domnule Cristoiu, ce sfat i-ați da unui tânăr jurnalist care se gândește să intre în acest domeniu?
Două sfaturi. Primul ar fi să verifice înainte de a intra dacă are talent de jurnalist și dacă vrea. Trebuie să se ducă la o instituție de presă. Dacă scrie pe Facebook, acela nu își va da seama niciodată că are talent și ce talent are. Al doilea sfat ar fi acela să fie încredințat că a fi jurnalist este cel mai frumos lucru din lume. Dacă nu e convins de asta și vrea să aibă un job pe lumea asta, nu cred că va face vreodată gazetărie de calitate.