- Elon Musk și-a propus să ducă primii oameni pe Marte în 2024
- NASA vrea ca prima așezare pe Lună să fie stabilită în 2028
- Astronomii au descoperit exoplanete care ar putea găzdui viața
- Distanțele acestor planete față de Pământ le fac inaccesibile deocamdată
În fiecare zi mă uit în jur cu uimire și cu teamă. Văd toate locurile frumoase din jurul meu, dar văd și cum mulți dintre noi le iau drept un dat, ceva de la sine înțeles. Și mă tem pentru lumea mea.
Advertisment
Ai dreptul să visezi la o nouă planetă pentru omenire, iar oameni ca Elon Musk sau instituții ca NASA chiar fac lucruri concrete să putem trăi cândva pe Lună sau pe Marte.
„Dacă în viitor nu vom fi o specie care să meargă între stele, ca o specie multiplanetară, mi s-ar părea deprimant dacă nu acesta va fi viitorul nostru.”, a menționat Elon Musk.
Recomandări
Dar, te întreb, cum vei putea să admiri un răsărit de soare la mare, cum o să schiezi în costum spațial sau să simți cum iarba îți mângâie talpa pe Marte? Pentru că, dacă te gândești la teraformare, lucrurile se complică și mai mult.
„Probabil că va dura sute de ani, la cum merg lucrurile acum. Planeta este destul de primitoare în sensul că nu este foarte cald ziua și nu este foarte frig noaptea, dacă mergem la Ecuator putem să trăim în capsule acolo, în orașe subterame, într-un crater undeva. Dar ne trebuie aer”, a explicat Adrian Șonka, astronom.
Sigur, recent, au fost descoperite planete în alte sisteme solare care dau indicii că ar putea susține viața așa cum o știm. Dar cum și când am putea ajunge la ele?
„Dacă am merge, de exemplu, până la cea mai apropiată stea, să trimitem o capsulă foarte foarte mică cu o viteză mare, cea pe care o putem obține, am face cam 80.000 de ani până acolo”, a adăugat acesta.
De o bună bucată de timp trăim pe datorie, iar Pământul, în înțelepciunea lui, ne iartă. Dar cât va mai dura? Așa că învață să-ți respecți și să-ți aperi planeta; e singura pe care avem pentru multă vreme de aici înainte.
„Vom avea multe necazuri, posibil chiar foarte curând, dacă nu schimbăm radical modul în care facem lucrurile”, Mihe Berners Lee, autor „There is no Planet B”.
Partenerii noștri