• Aproximativ 40 de elevi au fost uciși într-o școală din vestul Ugandei.
  • Alte opt persoane rămân în stare critică în urma atacului.
  • Atacatorii ar fi incendiat saltelele elevilor și ar fi detonat bombe în regiune.

Cel puțin 40 de persoane, majoritatea copii, au fost ucise în urma unui atac terorist la o școală din Uganda. Membri ai Forţelor Democratice Aliate (ADF), o grupare ugandeză cu sediul în Republica Congo, au atacat vineri seara şcoala Lhubirira din Mpondwe, scrie BBC. Grupul are legături cu Statul Islamic.

Printre morți se numără și băieți care stăteau în dormitoarele școlii. Multe dintre cadavre au fost transferate la Spitalul Bwera, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției naționale, Fred Enanga.

„Unii dintre băieți au fost arși sau uciși cu topoare”, a declarat presei generalul-maior Dick Olum din armata ugandeză. „Un dormitor a fost incendiat, iar un depozit de alimente a fost jefuit în timpul incidentului”, a declarat unul dintre oficiali.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Unele dintre cadavre ar fi fost grav arse, iar pentru a le identifica, autoritățile vor efectua teste ADN. Atacatorii ar fi incendiat saltelele elevilor și ar fi detonat bombe în regiune. Mai mulți studenți sunt încă dați dispăruți.

„Forțele noastre urmăresc inamicul pentru a-i salva pe cei răpiți și pentru a distruge acest grup”, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al apărării, Felix Kulayigye.

Armata ugandeză folosește, de asemenea, avioane pentru a ajuta la urmărirea și prinderea grupului. Uganda și RDC au desfășurat operațiuni militare comune în estul Congo pentru a preveni atacurile ADF.

Forțele de securitate dețineau informații potrivit cărora grupul se afla în zona de frontieră de pe partea RDC cu cel puțin două zile înainte de atacul de vineri seară, a declarat generalul-maior Olum. În 2021, atentatele sinucigașe cu bombă din capitala Ugandei, Kampala, și din alte părți ale țării au fost puse pe seama ADF.

Citește și