• Prin prioritizarea a 110 specii și a 20 de locuri, suprafețele gestionate pentru conservare vor fi mărite cu 50 de milioane de hectare.
  • Planul de 10 ani va fi revizuit în 2027.
  • World Wildlife Fund – Australia a salutat eforturile de conservare depuse de guvern.

Australia va pune deoparte cel puțin 30% din suprafața sa terestră pentru conservare, în încercarea de a proteja plantele și animalele de pe continentul insular renumit pentru speciile care nu se găsesc nicăieri altundeva în lume, a declarat marți ministrul mediului, Tanya Plibersek.

Australia a pierdut mai multe specii de mamifere decât orice alt continent și are una dintre cele mai grave rate de declin al speciilor dintre cele mai bogate țări din lume, se arată într-un raport de mediu cincinal publicat în iulie de guvern. Raportul respectiv a arătat că numărul de specii adăugate pe lista speciilor amenințate sau aflate într-o categorie superioară de risc a crescut în medie cu 8% față de raportul precedent din 2016.

Necesitatea de a acționa pentru a ne proteja plantele, animalele și ecosistemele de dispariție nu a fost niciodată mai mare”, a declarat Plibersek într-un comunicat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Prin prioritizarea a 110 specii și a 20 de locuri, Plibersek a spus că suprafețele gestionate pentru conservare vor fi mărite cu 50 de milioane de hectare. Planul de 10 ani va fi revizuit în 2027.
Guvernul federal laburist recent ales a promis 224,5 milioane de dolari australieni pentru a ajuta la protejarea plantelor și animalelor indigene amenințate din Australia.

Australia, a șasea țară din lume ca mărime în funcție de suprafață, găzduiește animale unice, precum koala și ornitorincul, deși numărul acestora a scăzut din cauza fenomenelor meteorologice extreme și a invadării habitatelor lor de către oameni.

În februarie, koala de pe o mare parte a coastei de est au fost clasificați ca fiind pe cale de dispariție, după ce experții în natură au estimat că Australia a pierdut aproximativ 30% dintre koala în ultimii patru ani.
Australia a fost lovită recent de frecvente fenomene meteorologice extreme, inclusiv de incendiile devastatoare de tufișuri din 2019 și 2020 din estul țării, care au ucis 33 de persoane, miliarde de animale și au ars o suprafață de aproape jumătate din cea a Germaniei.

World Wildlife Fund – Australia a salutat eforturile de conservare depuse de guvern, dar a îndemnat autoritățile să meargă mai departe și să investească în planuri de refacere cu termene precise pentru fiecare specie amenințată.

Australia are mai mult de 1.900 de specii amenințate enumerate. Acest plan alege 110 câștigătoare. Nu este clar cum va ajuta celelalte specii amenințate neprioritare”, a declarat Rachel Lowry, director de conservare al WWF-Australia.