- Autostrada A1 București-Pitești s-a degradat rapid după ninsori.
- Gropile au avariat sute de mașini, mai ales pe prima bandă.
- CNAIR declară că vina o poartă camioanele supraîncărcate și înghețul.
Autostrada București-Pitești s-a transformat într-un test de supraviețuire pentru șoferi odată cu primele ninsori. Gropile ascunse sub stratul de zăpadă, poleiul format din cauza drenajului defectuos și lipsa intervențiilor rapide fac ca traficul să devină periculos.
Advertisment
Deși statul investește în noi autostrăzi, întreținerea celor existente rămâne o problemă nerezolvată. Sunt băgați miliarde de euro în infrastructură, dar mereu apar probleme.
Cine este de vină?
Ionuț Ciurea, director pro-Infrastructura: „Apar probleme, nu trebuie să ne mirăm că apar probleme, pentru că suntem deficitari la capitolul mentenanță. Autostrăzile noi și în general în momentul în care modernizăm un drum, garanția e de 2-3 ani. Pe proiectele majore noi, într-adevăr, acestea au fost extinse la 15 ani, chiar la 10 ani. Însă, în continuare, avem aceste probleme de calitate, chiar și pe investitiile noi.
Recomandări
Dacă lucrarea este în garanție, atunci antreprenorul care oferă acea garanție trebuie să intervină pe banii lui, ca la orice produs de astăzi. Însă, pe infrastructura veche sau mai veche, avem mari probleme cu partea de mentenanță, atât pe partea de drum, cât și pe partea de structuri. Podurile, podețele, viaductele, mai mici sau mai mari, care sunt degradate.
Sunt câteva mii de poduri în țara asta, și pe rețeaua națională, dar și pe rețeaua secundară de drumuri județene și drumuri comunale. Și prin orașe. Pentru că noi nu circulăm doar între orașe, nu circulăm doar pe autostrăzi, corect? Chiar dacă am avea gata infrastructura rapidă de autostrăzi și drumuri expres, am circula în continuare foarte mult și pe secundare și prin orașe.
Deci atât autoritățile centrale care administrează marile coridoare de transport și cele locale și cele urbane, localități mai mici sau mai mari, trebuie să-și facă treabă. Trebuie să ofere calitate, să ceară calitatea de la constructori și să ofere calitatea pentru cetățeani. Altfel, în fiecare an, de fapt de două ori pe an, avem discutia asta cu gropile la sfârșit de iarnă.
N-am avut iarnă, a fost o toamnă târzie. În Ardeal, în continuare, n-am avut o iarnă cine știe ce. Deci în condițiile acestea tot vorbim de găuri în asfalt. Și vorbim pentru că din start nu se pune ce trebuie pe drum, asfaltul nu este de calitate. Se mai și fură, să nu exagerăm, dar în principal problema vine tot de la autoritate.
Autoritatea nu oferă bugetul de timp, bani, astfel încât antreprenorul să vină la licitație și să pună un asfalt care și ține mai mult de jumătate de an sau un an. Pentru că discutia de la sfârșitul iernii este dublată de discutia din vară. Când în vară avem problema inversă. Cu faptul că asfaltul devine ca o plastilină și avem acele făgașe. Se ridică pur și simplu ca o plastilină sub greutatea camioanelor. În special a autobuzelor în oraș.
Este un asfalt foarte stresat la noi pentru că trebuie să reziste la o plajă de temperaturi foarte largă, de la plus 50-60 de grade, că atât e la nivelul asfaltului în caniculă, la chiar -20 de grade în București, în ultima săptămână”.
Citește și
- Declarațiile lui Trump despre Ucraina sunt nebunii și încearcă să se apropie de Putin, avertizează analistul militar Mykhailo Samus
- Femeile care regretă că au copii: Cum o platformă anonimă ajută milioane de mame
- Rusia și SUA s-au întâlnit în secret în Elveția, în timp ce Biroul Oval discută deja o schimbare a puterii în Ucraina