• Campania de vaccinare a început fără o legislație clară
  • Pachetul de legi care privește vaccinarea intră în Parlament abia în februarie
  • La Iași, centrele de vaccinare nu sunt, încă, pregătite pentru campanie

Avem vaccin, căutăm lege. Cine se ocupă de cadrul legislativ privind vaccinarea anti-Covid în România? Parlamentul este în vacanţă. Ministrul Sănătăţii lucrează. Strategia naţională e neclară. În decembrie totul era bine pus la punct pe hârtie. Ei au zis da, însă în realitate e ba.

Klaus Iohannis, preşedintele României, 03 decembrie: „Suntem bine pregătiţi, pot să vă spun că personal sunt foarte mulţumit de munca depusă”

Florin Cîţu, premier, 26 decembrie: „Sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare. 25 decembrie: „Toate aceste activităţi sunt perfect sincronizate. Sunt toate aceste lucruri sunt puse la punct”

Anunţată cu mândrie, strategia naţională are în vedere, printre altele, două aspecte importante. În primul rând, trebuie creat cadrul juridic pentru compensarea unor posibile efecte adverse serioase. Apoi, trebuie definite măsurile legale pentru funcţionarea centrelor de vaccinare. Până aici, toate bune. Însă lipsesc din schemă legiuitorul şi rezultatul muncii lui. O nouă lege a vaccinării, care să încludă şi imunizarea anti-covid, nu va fi posibilă prea curând.

Şefa Senatului, Anca Dragu anunţă că abia din februarie ar putea intra în Parlament un astfel de pachet. Atunci se întorc parlamentarii din vacanţă. Iar procedura de dezbatere şi adoptare durează.

Anca Dragu Paliu, preşedinte Senat: „Legea vaccinării este pe agenda noastră de lucru, este în programul coaliţiei. Va cuprinde inclusiv aceste aspect de responsabilitate, obligaţii financiare, obligaţii legale.”

Până atunci, ne punem speranţe în ministrul Vlad Voiculescu. Asta pentru că, în aceeaşi strategie naţională, ministerul Sănătăţii este responsabil cu iniţierea de acte normative necesare derulării. Până acum, nu e gata nimic.

Vlad Voiculescu a spus pentru ALEPH NEWS că va veni cu o ordonanţă de urgenţă, care să acopere aspectele legislative necesare. Nu a precizat însă şi care sunt aceste aspecte. În teritoriu se simt, deja, efectele bâlbâielilor de la centru.

Directorul DSP Iaşi spune că centrele de vaccinare nu sunt pregătite nici acum.

Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: „Deocamdată centrele nu sunt pregătite, intră în atribuţia primăriilor, a autorităţilor locale. Ar fi trebuit să primească o filă de buget şi reglementări privind achiziţionarea materialelor necesare achiziţionării acestor centre. Nu a apărut nici actul normativ care să reglementeze modalitatea de contractare a acestor servicii cu personalul medical.
Reporter: Când estimaţi că vom avea acest act normativ?
Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: Sigur înainte de a începe vaccinarea.

Până se mobiliezează autorităţile, rămânem cu întrebări importante: Cine răspunde dacă apar cazuri serioase de efecte adverse? Cine se ocupă de despăgubiri? Cum sunt finanţate centrele de vaccinare? Și cine face plata angajaţilor?