• Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la 30 august 2022, la vârsta de 91 de ani, în urma unei boli îndelungate, potrivit CNN.
  • Cunoscut pentru numeroase reforme sociale și economice, moartea lui Gorbaciov vine în mijlocul unui conflict militar în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina.
  • Această tensiune amenință să reaprindă așa-numitul Război Rece dintre Rusia, țara natală a lui Gorbaciov, și Occident, în special Statele Unite, la care au contribuit politicile turcești” și  „grecești” ale lui Gorbaciov la sfârșitul anilor 1980.

Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la 30 august 2022, la vârsta de 91 de ani, în urma unei boli îndelungate, potrivit CNN.

Cunoscut pentru numeroase reforme sociale și economice, moartea lui Gorbaciov vine în mijlocul unui conflict militar în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina.

Această tensiune amenință să reaprindă așa-numitul Război Rece dintre Rusia, țara natală a lui Gorbaciov, și Occident, în special Statele Unite, la care au contribuit politicile turcești” și  „grecești” ale lui Gorbaciov la sfârșitul anilor 1980.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

De fapt, încă din 2014, Gorbaciov a avertizat că, dacă Occidentul nu va schimba cursul în modul în care a fost gestionat conflictul ruso-ucrainean, care durează de mult timp, atunci reluarea tensiunilor dintre Rusia și Statele Unite va fi aproape inevitabilă. Căderea Zidului Berlinului este adesea considerată sfârșitul simbolic al perioadei Războiului Rece, iar vorbind la cea de-a 25-a aniversare, Gorbaciov a avertizat că ar putea fi prea târziu: Un nou Război Rece ar putea să fi început deja.

În 2014 a avut loc o răbufnire majoră a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

În momentul în care Mihail Gorbaciov a făcut comentariile sale prevăzătoare cu privire la rolul pe care interesele occidentale îl jucau în conflictul actual dintre Rusia și Ucraina și la modul în care acestea ar putea influența rezultatul, președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, refuzase recent o ofertă de integrare mai strânsă a țării sale în Occident. Drept urmare, diviziunile s-au adâncit în interiorul Ucrainei între cei care susțineau independența Ucrainei și cei care doreau să rămână aliniați Moscovei.

La acea vreme, SUA au fost de partea separatiștilor ucraineni, în timp ce rebelii ucraineni susținuți de Kremlin luptau pentru a rămâne o parte a Rusiei, iar sprijinul occidental pentru separatiștii ucraineni a venit în mare parte sub forma unor sancțiuni. La scurt timp după aceea, forțele ruse sub conducerea președintelui rus Vladimir Putin au anexat peninsula Crimeea. Cam în aceeași perioadă, Gorbaciov a declarat: Trebuie să ne asigurăm că vom avea sub control tensiunile care au apărut recent”.

Gorbaciov a încurajat SUA să ridice toate sancțiunile împotriva oficialilor ruși

În perioada de după Războiul Rece, Gorbaciov a avertizat SUA împotriva triumfalismului, în timp ce vorbea la Berlin. De asemenea, el a încurajat SUA să ridice toate sancțiunile împotriva oficialilor ruși și să continue, în schimb, dialogul între cele două țări. Cam în aceeași perioadă, Gorbaciov a mai spus că președintele rus Vladimir Putin, deși nu este lipsit de reproșuri, are la inimă cele mai bune interese ale Rusiei. Conflictul ucrainean de la acea vreme a oferit pur și simplu o scuză pentru ca Occidentul să  „victimizeze” țara sa natală, a spus Gorbaciov.

Conflictul ruso-ucrainean nu numai că a agravat tensiunile dintre SUA și Rusia, dar și dintre Rusia și Germania. În acest sens, Gorbaciov a declarat: Atât timp cât rușii și germanii se înțeleg între ei, atât timp cât relația noastră este bună, atunci toată lumea are de câștigat”. Încă din 2019, Gorbaciov a remarcat că situația din Ucraina ar putea însemna începutul unui așa-numit război fierbinte” care ar putea duce la sfârșitul civilizației așa cum o știm. „Acest lucru nu trebuie să fie permis”, a spus fostul lider sovietic.