• În Marea Britanie următoarele două sau trei luni pot fi mai rele decât lunile martie și aprilie ale anului trecut.
  • Pentru încetinirea răspândirii rapide a noilor variante ale virusului și a deceselor sunt necesare noi carantine.
  • Odată cu frecvența infecțiilor crește și potențialul apariției unei mutații a virusului.

În ciuda existenței mai multor vaccinuri eficiente anti-Covid-19, Marea Britanie, multe țări europene, SUA și Brazilia par a se îndrepta acum spre cea mai întunecată perioadă a pandemiei, scrie Financial Times.

Numărul de persoane care sunt testate pozitiv în Marea Britanie depășește acum 50.000 pe zi. Infecțiile cresc în Londra, în estul și în sud-estul Angliei. Numărul de persoane care se află în spital cu Covid-19 este deja mai mare decât maximul din aprilie.

Sir Jeremy Farrar, directorul Trustului Wellcome și consilier pe probleme de pandemie, a spus că în Marea Britanie sistemul sanitar este în pericol de prăbușire; angajații din spitale, aceiași oameni care efectuează și vaccinurile, sunt epuizați. Mulți sunt izolați sau bolnavi.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Situația este atât de gravă, încât un lockdown la nivel național, care să includă și închiderea școlilor, pare imperativ. „Vom avea două sau trei luni în care situația va arăta mai rău decât în martie și în aprilie”, spune Sir Jeremy, adăugând că ar putea fi nevoie ca și școlile să se închidă în februarie, având în vedere răspândirea noii variante în rândul tinerilor, care riscă să transforme școlile în surse de transmitere semnificative.

În Marea Britanie există o răspândire agresivă a virusului, care se datorează pe de o parte prezenței unei noi variante a virusului, care este cu aproximativ 50-70% mai transmisibilă decât cea anterioară, și pe de altă parte ridicării restricțiilor la începutul lunii decembrie.

Cursa între imunizare și apariția unei mutații nu a fost niciodată mai urgentă – fapt ce se reflectă în decizia pragmatică a Regatului Unit de a întârzia administrarea dozelor de rapel, pentru ca prima doză să ajungă la cât mai multe persoane. O variantă cu transmisibilitate crescută, chiar dacă nu este mai periculoasă decât variantele anterioare, oferă motive de profundă îngrijorare. În pofida îmbunătățirii terapiilor și a îngrijirii pacienților, mai multe infecții cu tulpina B.1.1.7 a virusului, care domină în prezent în Regatul Unit, pot însemna inevitabil mai multe decese. De asemenea, transmiterea neîngrădită riscă să contribuie la apariția unor noi variante, care ar putea să nu răspundă la vaccinurile actuale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o variantă și mai îngrijorătoare, a cărei prezență a fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud, a fost depistată în cel puțin alte patru țări. Această tulpină, cunoscută sub numele de 501Y.V2, a arătat deja o anumită rezistență la anticorpi monoclonali, un tratament promițător. O nouă variantă poate apărea oriunde și se poate răspândi pretutindeni, așa se explică impunerea de măsuri la nivel global, și nu doar național.

O analiză recentă realizată de Imperial College din Londra sugerează că, dacă în primul val, din primăvară în Marea Britanie ar fi fost introdusă carantina cu o săptămână mai devreme, numărul deceselor nu ar fi fost de aproximativ 37.000, ci de doar 16.000.

Taiwan, Vietnam și Noua Zeelandă sunt o dovadă că intervenția timpurie și hotărâtă are ca efect menținerea unei populații sănătoase, capabile să susțină o economie sănătoasă.