• Două persoane din azilul din Bărdeşti, judeţul Mureş, au avut nevoie de internare în secţii.
  • Una avea sechele neurologice după un AVC, fiind imobilizată la pat, cu o patologie cardiacă cronică.
  • Angajaţii Spitalului Clinic Mureş nu au acces la dosarul medical al pacienţilor pentru a afla ce boli au.

UPDAT. Prefectul și subprefectul județului Mureș au fost demiși

Prefectul și subprefectul județului Mureș au fost demiși, vineri, după ce au fost descoperite ororile din azilul din Bărdești. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, scrie Mediafax.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, Cristian Viorel Răduţ, a fost eliberat din funcţie, fiind mutat pe un post de execuţie pe durata cercetării administrative, anunţă Prefectura Mureş, în urma situaţiei de la azilul din Bărdeşti. Toţi pacienţii din azil, unii minori, au probleme psihice, erau nemâncaţi, nespălaţi, cu muşte roind peste ei. Aceștia erau închişi într-un beci.

În acte erau cazaţi acolo 23 de adulți pentru care plătea statul român. Alte şapte persoane au fost găsite în camerele de la subsol, ale căror geamuri erau acoperite cu celofan. Bolnavii erau ascunşi în spatele unor materiale de construcţii, lăsați fără apă şi mâncare.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Prefectul Mara Togănel a dispus realizarea de controale, de către mai multe instituţii, la toate unităţile de asistenţă socială care funcţionează în judeţ, până la finalul lunii august. Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au făcut cercetarea la faţa locului, iar concluziile au fost înaintate procurorilor DIICOT. Prefectul judeţului Mureş a luat mai multe măsuri.

Astfel, prin Ordinul 233 emis vineri s-a dispus verificarea tuturor unităţilor de asistenţă socială care funcţionează în judeţul Mureş de către reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al Judeţului Mureş, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş.

Măsurile dispuse de Prefectură:

– Prin Decizia nr. 784 din 27 iulie 2023, pentru situaţii de încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale beneficiarilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale a retras licenţa de funcţionare a Centrului de Îngrijire şi Asistenţă “Căsuţa lu’ Min”, eliberată la data de 28 decembrie 2020.

– Prin Decizia nr. 873 din 28 iulie 2023, a Directorului general al Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, Cristian Viorel Răduţ, a fost eliberat din funcţie. Pe perioada cercetării administrative, acesta a fost mutat pe o funcţie publică de execuţie, din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş. Atribuţiile corespunzătoarea funcţiei publice de conducere temporar vacante de director executiv al AJPIS Mureş sunt delegate doamnei Baricz Semina, şef serviciu.

Două persoane din azilul din Bărdeşti au avut nevoie de internare în secţii

Două persoane din azilul din Bărdeşti, judeţul Mureș, au avut nevoie de internare în secţii. Una avea sechele neurologice după un AVC, fiind imobilizată la pat, cu o patologie cardiacă cronică. Angajaţii Spitalului Clinic Mureş nu au acces la dosarul medical al pacienţilor pentru a afla ce boli au.

Spitalul Clinic Judeţean Mureş anunţă, referitor la persoanele din Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureș, că la UPU SMURD au ajuns, joi seara, 13 persoane.

Toate persoanele au beneficiat de evaluare medicală, majoritatea prezentând afecţiuni neuropsihiatrice. În urma evaluării, la 11 persoane nu s-au constatat probleme de natură medicală care să necesite intervenţie de urgenţă, acestea fiind transferate la Secţia Clinică Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

„Două persoane au rămas sub supraveghere în cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, pentru că starea lor a impus internare în secţii medicale. Una dintre persoane era cu deficit neuropsihiatric accentuat şi caşectică, iar cea de-a doua prezenta sechele neurologice după un AVC, fiind imobilizată la pat, cu o patologie cardiacă cronică aflată sub tratament. La momentul examinării, prezenta o stare de deshidratare, ameliorată după tratament în UPU, şi patologie reno-urinară care necesită internare într-o secţie medicală. Ambele persoane au fost reţinute şi internate pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate”, informează sursa citată.

Personalul medical nu a avut acces la dosarul medical al pacienţilor pentru a afla bolile de bază.

Citește și: