• Guvernul Chinei i-a cerut presei să nu mai vorbească despre ancheta antitrust Alibaba.
  • Fondatorul grupului tehnologic, Jack Ma, a dispărut din spațiul public.
  • Acțiunile Guvernului denotă că problema a devenit o chestiune de sensibilitate politică națională.

Directiva privind restricționarea relatărilor în presă, vine pe măsură ce speculațiile cu privire la ce se întâmplă cu Jack Ma se amplifică, notează Financial Times.

Guvernul Chinei i-a cerut presei naționale să cenzureze rapoartele referitoare la o anchetă antitrust asupra grupului tehnologic Alibaba, al cărui fondator Jack Ma a dispărut din spațiul public, pe măsură ce problemele imperiului său de afaceri se amplifică.

Măsura autorităților de a exercita controlul asupra mediatizării problemelor grupului proeminent arată că problema a devenit o chestiune de sensibilitate politică națională în China.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Beijingul a reprimat în ultimele luni imperiul de afaceri al lui Jack Ma.

Oferta publică inițială, de 37 de miliarde de dolari, a companiei afiliate Alibaba, Ant Group, a fost anulată de autorități la finalul lunii noiembrie, în timp ce în luna următoare, autoritățile de reglementare a concurenței au anunțat o anchetă antimonopol asupra Alibaba.

În ultima sa apariție publică din octombrie, Jack Ma, unul dintre cei mai bogați oameni ai țării, a ținut un discurs criticând băncile de stat din China și autoritățile de reglementare financiară.

La sfârșitul lunii decembrie, serviciul de propagandă al guvernului chinez a îndrumat mass-media să „invoce cu strictețe” linia oficială a anchetei antitrust în Alibaba și să „nu aducă modificări sau să se angajeze în analize extinse fără permisiune”.

„Dacă anunțurile companiei se opun poziției oficiale, să nu fie publicate, repostate, să nu citeze mass-media străină”, a spus directiva, potrivit a două persoane care au citit-o.

Ziarul de casă al guvernului, People’s Daily, a criticat industria tehnologică a Chinei pentru că urmărește „o concentrare pe piață tot mai mare”, spunând că creșterea supravegherii pieței este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a economiei.

„Această directivă este severă și neobișnuită”, a spus Xiao Qiang, cercetător la Universitatea din California la Berkeley School of Information.

„Limbajul [directivei] este destul de similar cu directivele referitoare la rapoartele despre „evenimente politice foarte importante ”, cum ar fi procesul lui Bo Xilai”, a adăugat el, referindu-se la fostul politician încarcerat pe viață pentru corupție.