• De la intrarea în funcție, analiștii spun că administrația Biden s-a îndepărtat în mare măsură de angajamentul SUA în Orientul Mijlociu.
  • Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au avut probleme cu administrația Biden, iar Abu Dhabi s-a simțit frustrat de ceea ce consideră a fi o lipsă de sprijin neechivoc în urma atacurilor cu rachete din ianuarie din partea Houthis din Yemen.
  • Dorința SUA de a îmbunătăți legăturile cu partenerii săi din Golf a căpătat un nou caracter de urgență după invazia Rusiei în Ucraina la începutul acestui an.

Președintele SUA, Joe Biden, a trimis luni o delegație puternică în Emiratele Arabe Unite pentru a prezenta condoleanțe după decesul șeicului Khalifa bin Zayed Al Nahyan, în ceea ce experții spun că pare a fi o încercare de a intensifica eforturile de refacere a legăturilor fragile cu aliații din Golf.

Începând de vinerea trecută, liderii mondiali au descins la Abu Dhabi pentru a aduce omagiile noului lider, șeicul Mohammed bin Zayed, la moartea fratelui său vitreg. Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson au sosit deja în EAU, în timp ce prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman se îndrepta luni spre această țară, la fel ca și ministrul de externe al Iranului.

Vicepreședintele american Kamala Harris a aterizat în capitala Emiratelor. Ea conduce o delegație din care mai fac parte secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, directorul Agenției Centrale de Informații William Burns și trimisul pentru climă John Kerry, pe lângă principalii consilieri de securitate națională ai lui Biden și alți oficiali de rang înalt de la Casa Albă.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Componența delegației reflectă dorința Washingtonului de a-și arăta angajamentul față de regiune și, de asemenea, pare să arate o intenție de a emite o nouă abordare a diplomației cu Abu Dhabi, având în vedere profunzimea delegației, au declarat experții pentru Middle East Eye.

„Cred că nu este un secret că diplomația americană de până acum nu a obținut cu adevărat rezultatele pe care îmi imaginez că ambele părți și-ar dori să le vadă în relația lor”, a declarat Kristin Diwan, cercetător rezident senior la Institutul statelor arabe din Golf din Washington.

„Ne aflăm într-o perioadă în care renegociem cu adevărat aceste legături de lungă durată de petrol pentru securitate”, a declarat Diwan pentru MEE.

Emiratele Arabe Unite, la fel ca Arabia Saudită, au fost frustrate de condițiile impuse de SUA în ceea ce privește vânzările de arme. În decembrie, EAU a declarat că va suspenda discuțiile privind achiziționarea de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA din cauza condițiilor legate de vânzare.