- Pentagonul vorbește din ce în ce mai mult despre armele pe care le folosește în spațiu.
- Moscova a desfășurat la începutul lunii un satelit pe aceeași orbită cu unul american.
- Forța spațială intensifică antrenamentul militarilor săi, dar și manevrarea sateliților SUA.
Statele Unite se pregătesc să mute războiul în Spațiu. Armata americană este în căutarea unei poziții supreme. Dezvăluirile serviciilor de informații despre interesul Rusiei pentru arme anti-satelit și lansările de sateliți din China au dinamizat eforturile lui Biden de a-și apăra interesele la sute și chiar mii de kilometri deasupra suprafeței Pământului.
Advertisment
De la un subiect puțin discutat în public, acum oficialii Pentagonului fac ceva neobișnuit: vorbesc constant despre armele pe care națiunile ostile le-ar putea folosi în spațiu pentru a se angaja în război. Generalul Chance Saltzman, cel mai înalt lider operațional al Forței Spațiale, a declarat că adversarii încearcă în fiecare zi să restricționeze accesul pe care SUA și aliații săi îl au în spațiu. Oficialii americani s-au concentrat în special asupra acțiunilor Rusiei în domeniul spațial. Chiar Moscova a desfășurat la începutul acestei luni un satelit care are capacități de atac pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american.
Cum se pregătesc americanii pentru un posibil conflict în spațiu?
Forța spațială – cea mai nouă ramură militară – a intensificat antrenamentul militarilor săi, inclusiv în ceea ce privește modul în care să manevreze cel mai bine sateliții americani și să prezică ce ar putea plănui adversarii. Aceasta a dezvoltat scenarii pentru a contracara laserele, bruiajele, dispozitivele de captare și armele nucleare folosite în spațiu. Oficialii americani se opun plasării armelor nucleare pe orbită, invocând angajamentele asumate în cadrul unui tratat spațial vechi de zeci de ani, însă Pentagonul a căutat să își desfășoare în continuare propriul set de arme și capacități spațiale. În recenta cerere de buget a Forțelor Spațiale, aproximativ 25% din finanțarea de 29,4 miliarde de dolari ar urma să fie destinată așa-numitei superiorități spațiale.
Recomandări
Citește și
- Cum se schimbă lumea? Tot mai mulți vestici vin să lucreze în orașe precum București, Cluj sau Timișoara
- Cum arată box-office-ul de weekend? „Furiosa: A Mad Max Saga” și „The Garfield Movie” au fost pe primul loc
Partenerii noștri