• New York Times a documentat peste 500 de evenimente în care Trump acuză fraudă la alegeri.
  • Trump a adaptat specificul acuzațiilor sale cu fiecare dintre cele trei cicluri electorale.
  • Trump consideră că provocările juridice în care se află sunt noi modalități de fraudă.

Fostul președinte Donald Trump pune la îndoială în mod public și fără niciun fel de probe corectitudinea alegerilor din 2024, în medie cam o dată pe zi, de când și-a anunțat candidatura la președinție. Asta arată o analiză realizată de New York Times. Tactica este una familiară în cazul lui Trump.

De unde a pornit retorica aceasta a lui Trump

Cu mult timp înainte de a-și anunța candidatura, Trump și susținătorii săi au acuzat în mod fals faptul că președintele Biden a „înarmat” Departamentul de Justiție pentru a-l viza. Dar a fost nevoie până în luna martie a anului trecut pentru ca el să se mulțumească cu o nouă acuzație: că multiplele provocări juridice legate de activitățile politice și de afaceri ale lui constituie o „nouă modalitate de a trișa” pentru a „interveni” în alegerile din 2024.

El a făcut versiuni ale acestei acuzații de peste 350 de ori. NYTimes a documentat peste 500 de evenimente de campanie, postări pe rețelele de socializare și interviuri din timpul ciclului 2024 în care Trump i-a acuzat în mod fals pe democrați că încearcă să „măsluiască”, „trișeze”, „fure” sau să „influențeze” în alt mod următoarele alegeri – sau că a făcut acest lucru în 2020.

Recomandări

PUTIN ÎȘI APROVIZIONEAZĂ BUNCĂRUL
ZELENSKI CÂȘTIGĂ PRIMA RUNDĂ
SUMARIN RUSESC, REPERAT ÎN LARGUL COASTEI DE VEST A SCOȚIEI
CHINA TRIMITE DOI URȘI PANDA ÎN AUSTRALIA
CHATBOTUL A.I. DE LA META NU VINE ÎN EUROPA
ZELENSKI: PUTIN NU VA PUNE CAPĂT RĂZBOIULUI

S-a schimbat ceva în discursul lui Trump, comparativ cu campania din 2020

Trump a adaptat specificul acuzațiilor sale cu fiecare dintre cele trei cicluri electorale. Dar, în fiecare caz, modelul său de discurs a urmat aceleași contururi. El împrăștie îndoiala cu privire la legitimitatea alegerilor, iar apoi începe să capitalizeze pe această îndoială făcând aluzie la faptul că nu acceptă neapărat rezultatele alegerilor – cu excepția cazului în care, desigur, câștigă. Această strategie retorică – dă practic cu banul – cap, am câștigat; pajură, ai trișat – este una îndrăgită de domnul Trump, care precede chiar și perioada în care a fost candidat la președinție.

Citește și