Biden face apel la liderii mondiali pentru lupta împotriva COVID în timp ce SUA înregistrează un milion de decese

JOE BIDEN

JOE BIDEN

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a făcut apel la liderii mondiali să se angajeze într-un efort internațional reînnoit pentru a face față pandemiei COVID-19, în timp ce a marcat apropierea pragului de un milion de decese cauzate de acest virus în SUA.

„Această pandemie nu s-a terminat”, a declarat Biden marți, la cel de-al doilea summit global privind pandemia. „Astăzi, marcăm o etapă tragică aici, în Statele Unite, un milion de decese cauzate de COVID – un milion de scaune goale în jurul mesei de familie”.

Coronavirusul a ucis peste 999.000 de persoane în SUA și cel puțin 6,2 milioane de persoane la nivel global de când a apărut la sfârșitul anului 2019, potrivit cifrelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Biden a emis joi o proclamație prin care a ordonat ca drapelele americane să fie arborate la jumătate de catarg până la apusul soarelui luni, pentru a-i onora pe cei care și-au pierdut viața din cauza virusului.

Summitul, găzduit în comun de SUA, Belize, Germania, Indonezia și Senegal, a avut loc joi, în mod virtual, pentru ca țările să discute despre eforturile de a pune capăt pandemiei și de a se pregăti pentru viitoarele amenințări la adresa sănătății.

Această evoluție survine în contextul în care vaccinările și tratamentele împotriva COVID se află în declin, în condițiile în care, în ultimele luni, infecțiile și decesele la nivel mondial au scăzut în multe țări. În unele țări, inclusiv în SUA, cazurile au crescut din nou, iar miliarde de oameni din întreaga lume rămân neprotejați împotriva acestei boli.

Liderii au anunțat noi angajamente în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari pentru combaterea virusului, precum și o serie de noi programe menite să stimuleze accesul la vaccinuri și tratamente în întreaga lume. Însă acesta a fost un rezultat mult mai modest decât la reuniunea de anul trecut.

Justin Trudeau, din Canada, a promis 732 de milioane de dolari în noi finanțări pentru ACT Accelerator, fondul global de sănătate lansat la începutul pandemiei, în aprilie 2020, în timp ce Coreea de Sud a promis 300 de milioane de dolari. Într-o fișă informativă a Casei Albe, SUA au anunțat că vor contribui cu încă 200 de milioane de dolari la fondul pentru pregătirea viitoarelor pandemii de la Banca Mondială, ceea ce ridică contribuția totală la 450 de milioane de dolari.

Exit mobile version