• Biden a abordat problema libertății presei în discursul său, dar a găsit și timp să se confrunte cu criticii săi politici.
  • Arnold Schwarzenegger a deschis dineul cu un mesaj video despre importanța presei libere și independente.
  • Biden a fost primul președinte din ultimii șase ani care a acceptat invitația la eveniment, după ce Donald Trump a evitat acest eveniment în timpul mandatului.

Dineul Asociației Corespondenților de la Casa Albă – cunoscut pentru glumele sale amuzante, deși acide, la adresa Washingtonului – a căpătat un ton mai solemn în acest an, când președintele Joe Biden a recunoscut că mai mulți jurnaliști americani sunt prizonierii unor țări autoritare din întreaga lume.

Suntem aici pentru a trimite un mesaj țării și, sincer, lumii: Presa liberă este un pilon, poate chiar pilonul unei societăți libere, nu inamicul” , a declarat Biden în discursul său, scrie AP.

Președintele și prima doamnă Jill Biden, la sosirea la Washington Hilton sâmbătă, s-au întâlnit în privat cu părinții reporterului de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care este închis în Rusia din martie. El a fost acuzat de spionaj, în pofida unor dezmințiri ferme din partea WSJ și a guvernului american. Unii invitați purtau insigne cu inscripția Free Evan” (Eliberați-l pe Evan).

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Printre cele 2.600 de persoane care au participat la gală s-a aflat și Debra Tice, mama lui Austin Tice, despre care nu se știe nimic de când a dispărut la un punct de control în Siria, în 2012. Oficialii americani spun că operează sub ipoteza că acesta este în viață și că lucrează pentru a încerca să îl aducă acasă.

Jurnalismul nu este o crimă. Evan și Austin ar trebui să fie eliberați imediat, împreună cu toți ceilalți americani reținuți în străinătate” , a declarat Biden.

De asemenea, soții Biden i-au făcut o vizită lui Brittney Griner, vedeta WNBA și medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, care a fost deținută în Rusia timp de aproape 10 luni anul trecut, înainte de a fi eliberată în urma unui schimb de prizonieri. Griner a participat împreună cu soția ei, Cherelle, ca invitați ai CBS News.

Anul trecut pe vremea aceasta ne rugam pentru tine, Brittney” , i-a spus Biden jucătoarei de baschet.

Dineul anual a atras la Washington multe celebrități și moguli media. Printre cei prezenți s-au numărat actorul Liev Schreiber, cântărețul John Legend și soția sa, Chrissy Teigen, model.

Actorul și fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, a deschis dineul cu un video preînregistrat despre importanța presei libere și independente, numindu-i pe reporteri un aliat al poporului” . Biden și vicepreședintele Kamala Harris au urcat pe scenă, alături de comediantul Roy Wood Jr. corespondent al emisiunii The Daily Show” , care a fost invitatul principal.

În timp ce Biden și-a petrecut cea mai mare parte a discursului său concentrându-se pe problema libertății presei, el și-a făcut timp pentru a se lua la trântă cu unii dintre cei mai vocali critici politici ai săi. Ocazia este una familiară și confortabilă pentru Biden, care a participat la mai multe dintre aceste dineuri în calitate de vicepreședinte al lui Barack Obama.

Evenimentul de la Washington a revenit anul trecut, după ce a fost amânat de pandemie în 2020 și 2021. Biden a fost primul președinte din ultimii șase ani care a acceptat invitația, după ce Donald Trump a evitat evenimentul în timpul mandatului. Dar în acest an, el a venit nu doar în calitate de șef de stat, ci și ca pretendent la președinție.

Citește și

Partea secretă și sacră a încoronării va fi ascunsă sub un paravan artizanal. Ce se va întâmpla în acele momente la ceremonie

STUDIU. Oamenii de știință spun că extratereștrii ne-ar putea contacta în 2029. Cum explică această posibilitate

Nici persoanele decedate nu sunt în siguranță în Pakistan. Cadavrele femeilor trebuie protejate pentru a nu fi violate