• Biden are de reparat prestigiul SUA în relațiile cu aliații din NATO
  • Europa este în continuare captivă într-o relație nesănătoasă cu Rusia
  • China va fi probabil cea mai mare provocare pentru Biden

Biden va găsi pe birou dosare grele, care îi vor solicita atenția din prima zi de mandat. Are de reparat prestigiul Americii în relațiile cu aliații săi din NATO și de restaurat prestanța Statelor în raporturile politico-diplomatice din Asia până în America Latină.

Biden va avea de-a face cu o Europă slăbită din punct de vedere economic și militar. Încă dependentă de implicarea americană pe continent și în continuare captivă într-o relație nesănătoasă cu Rusia.

Germania va fi, probabil, printre primele țări europene pe care Biden le va vizita – judecând după viteza cu care Merkel și Heiko Maas l-au felicitat public pentru obținerea mandatului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Cunoscut că a militat pentru impunerea de sancțiuni impotriva Rusiei pentru anexarea ilegală a Crimeii în 2014, Biden este așteptat să continue mesajele ferme anti-Putin și să încurajeze rezistența Ucrainei și a altor formule de opoziție față de Moscova.

China va fi probabil cea mai mare provocare pentru Biden. Apărarea, comerțul bilateral, tehnologia, mass-media, drepturile omului și relațiile diplomatice sunt tot domeniile in care Trump si Xi Jinping au incercat sa isi arate dominarea.

Joe Biden: „Vedeți China ca pe un oponent? Văd China drept un competitor. Un competitor serios.”

Donald Trump, președintele SUA: „Dacă Biden câștigă, China câștigă.”

China este văzută  prost, din cauza pandemiei, dar și reprimării democrației din Hong Kong.

America are de dus o bătălie cruntă cu viteza Chinei de a produce ingineri și de a înregistra patente de invenții și inovații.

Din anii 2000 până acum, China a urcat în clasamente globale alături de State încât astăzi, împreună, reprezintă aproximativ 40% din producția mondială.