- Anunțul lui Joe Biden vine înaintea unui eveniment care va marca cea de-a 12-a aniversare a programului Daca.
- Casa Albă consideră că vor beneficia peste 500.000 de soți de cetățeni americani și 50.000 de tineri sub 21 de ani al căror părinte este căsătorit cu un cetățean american.
- Programul Daca a protejat de deportare peste 530.000 de imigranți care au venit în SUA când erau copii – cunoscuți sub numele de Dreamers.
Președintele Joe Biden urmează să anunțe o nouă politică care ar proteja de deportare sute de mii de soți fără acte ai unor cetățeni americani, potrivit unor oficiali ai Administrației, scrie BBC.
Advertisment
Acțiunea se va aplica celor care se află în țară de cel puțin 10 ani și le va permite să lucreze în SUA în mod legal. Aceasta marchează cel mai important program de scutire pentru migranții fără documente care se află deja în SUA de când Administrația Obama a anunțat, în 2012, acțiunea amânată pentru sosirea copiilor, sau Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals).
Casa Albă consideră că vor beneficia peste 500.000 de soți de cetățeni americani, pe lângă 50.000 de tineri sub 21 de ani al căror părinte este căsătorit cu un cetățean american.
Recomandări
Sondajele arată că imigrația este o preocupare principală pentru mulți alegători înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Anunțul vine înaintea unui eveniment care va avea loc marți și care va marca cea de-a 12-a aniversare a programului Daca, care a protejat de deportare peste 530.000 de imigranți care au venit în SUA când erau copii – cunoscuți sub numele de Dreamers.
Luni, oficiali de rang înalt ai Administrației au declarat că soții fără documente ai cetățenilor americani s-ar califica dacă au locuit în țară timp de 10 ani și au fost căsătoriți până la 17 iunie. Cei care se califică vor avea la dispoziție trei ani pentru a solicita rezidența permanentă și vor fi eligibili pentru un permis de muncă de trei ani.
În medie, Casa Albă consideră că cei eligibili pentru acest proces se află în SUA de 23 de ani. Aceștia vor fi „parolizați pe loc” și li se va permite să rămână în SUA în timp ce li se schimbă statutul.
Directorul executiv al organizației, James Massa, a afirmat într-o declarație: „În loc să oprească cea mai gravă criză de frontieră din istorie, Președintele Biden și-a depășit autoritatea executivă pentru a folosi un proces neconstituțional, ocolind alegătorii și reprezentanții lor aleși în Congres, pentru a trimite un mesaj că amnistia este disponibilă pentru cei care intră ilegal în Statele Unite”.
Procesul de solicitare este probabil să fie deschis până la sfârșitul verii, a declarat luni un înalt oficial al administrației.
Casa Albă intenționează, de asemenea, să ușureze și să accelereze procesul de obținere a vizelor pentru imigranții nedocumentați cu înaltă calificare care au primit diplome de la universități americane sau care au primit o ofertă de muncă în domeniul lor, inclusiv pentru Dreamers.
Anunțul lui Biden vine la două săptămâni după ce acesta a emis un ordin executiv de amploare care permite oficialilor americani să îndepărteze rapid imigranții care intră ilegal în SUA fără a le procesa cererile de azil.
Uniunea Americană pentru Libertăți Civile, sau ACLU (American Civil Liberties Union), a dat în judecată săptămâna trecută Administrația Biden, susținând că aceasta a încălcat legea americană privind imigrația prin această acțiune.
Citește și
- World Economic Forum a dezvăluit cea mai bună destinație pentru 2024. De ce se află SUA pe primul loc
- Au început negocierile pentru constituirea viitoarei Comisii Europene
- Unde mergi în vacanță? Consultant în turism: „În topul destinațiilor este Turcia, urmată de Grecia, Spania și Italia”
Partenerii noștri