• Statele Unite au depășit 500.000 de decese de la începutul pandemiei
  • SUA este pe primul loc în lume la acest capitol
  • Joe Biden: „Astăzi marcăm o bornă cu adevărat sumbră, sfâșietoare”

Joe Biden s-a adresat americanilor în ziua în care numărul de decese din SUA a depășit 500.000, un record absolut în lume, informează BBC.

„Ca națiune nu putem accepta o soartă așa crudă. Trebuie să rezistăm în fața durerii”, a spus Biden.

Președintele și vicepreședintele SUA, alături de soții lor, au ținut un moment de reculegere în fața Casei Albe.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI E CĂUTAT DE ARMATĂ
CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?
POPULAȚIA ROMÂNIEI E ÎMBĂTRÂNITĂ
RĂZBOI ÎN UCRAINA

În SUA, peste 28.1 milioane de oameni au fost infectați cu Covid-19, de asemenea un record.

„Astăzi îi rog pe toți americanii să-și amintească. Amintiți-vă de cei pe care i-am pierdut și amintiți-vă de cei pe care i-am lăsat în urmă”, a spus președintele Biden, cerând americanilor să lupte împreună împotriva pandemiei.

Joe Biden a spus că numărul americanilor ucişi de Covid-19 este mai mare decât bilanţul deceselor înregistrate în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial şi în războiul din Vietnam, adunate împreună.

„Astăzi marcăm o bornă sumbră cu adevărat sumbră, sfâşietoare – 500.071 de morţi. Auzim deseori oamenii caracterizaţi ca americani obişnuiţi. Nu există aşa ceva, nu este nimic obişnuit la ei. Oamenii pe care i-am pierdut erau extraordinari. Ei reprezentau generaţii. Născuţi în America, sosiţi în America. Atât de mulţi dintre ei şi-au dat ultima suflare singuri în America”, a declarat Joe Biden.

Totodată, președintele american a amintit despre propria experiență tragică: prima soție și fiica lui au murit într-un accident de mașină în 1972, iar unul dintre fii a decedat din cauza unui cancer pe creier, în 2015. „Pentru mine, drumul prin durere și suferință este pentru a găsi un scop”.

În ciuda datelor care indică o ameliorare a situației, speranța de viață a americanilor a scăzut cu un an din cauza pandemiei, au declarat autoritățile americane. Schimbarea a intervenit cel mai acaut în rândul minorităților, care au fost afectate disproporțional de Covid-19.

Afro-americanii au înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2020 o speranță de viață cu 3 ani mai mică, în timp ce hispanicii cu 2.4 ani mai puțin.