• Secretarul de stat american apără viguros ordinea globală existentă, dar admite că Washingtonul vede în Beijing o provocare pe termen lung.
  • Blinken a recunoscut că abilitatea Washingtonului de a influența direct ambițiile Chinei este limitată.
  • Tensiunile dintre cele mai mari două mari economii și puteri militare ale lumii au continuat să se vadă în domenii care variază de la lanțurile de aprovizionare la geostrategie în regiunea Asia-Pacific.

Prezentată ca fiind cea mai cuprinzătoare declarație de până acum a administrației președintelui Joe Biden cu privire la China, înaltul diplomat Antony Blinken afirmă: „Nu căutăm să blocăm China din rolul său de mare putere”. Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut o competiție viguroasă cu China pentru a păstra ordinea globală existentă, dar a declarat că țara sa nu caută un „nou Război Rece”.

Într-un discurs mult așteptat joi, prezentat ca fiind cea mai cuprinzătoare declarație de până acum privind China de către administrația președintelui Joe Biden, Blinken a declarat că Beijingul reprezintă „cea mai serioasă provocare pe termen lung la adresa ordinii internaționale”, în ciuda lunilor în care SUA s-au concentrat asupra asaltului Rusiei în Ucraina.

„China este singura țară care are atât intenția de a remodela ordinea internațională – cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a face acest lucru”, a declarat Blinken la Universitatea George Washington.

Recomandări

HAPPY NEW(S) YEAR!
TOPUL FILMELOR DIN 2024
ANUL RECORDURILOR CLIMATICE
MESSI VS RONALDO
CE TE-A FĂCUT FERICIT ÎN 2024?
EUROPA SE PREGĂTEȘTE DE REVELION

„Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valorile universale care au susținut atât de mult progresul lumii în ultimii 75 de ani”, a spus el, adăugând: „Președintele Biden crede că acest deceniu va fi decisiv”.

Administrația Biden a lansat recent un nou cadru comercial lejer în Asia și a înființat un forum cu Uniunea Europeană pentru a stabili standarde tehnologice, eforturi menite să unească națiunile care gândesc la fel, în timp ce China domină noi domenii, precum inteligența artificială.

Blinken a recunoscut că există un consens tot mai mare cu privire la faptul că alte națiuni nu pot schimba traiectoria Chinei, spunând că sub conducerea președintelui Xi Jinping aceasta a devenit „mai represivă acasă, mai agresivă în străinătate. Există o convergență din ce în ce mai mare cu privire la necesitatea de a aborda relațiile cu Beijingul cu mai mult realism, a spus el.

Dar el a adăugat: „Dacă va lua măsuri concrete pentru a aborda preocupările pe care noi și multe alte țări le-am exprimat, vom răspunde pozitiv”.

Fără Război Rece

Fără bombăneală retorică sau surprize, Blinken a trasat un contrast implicit cu abordarea administrației anterioare a lui Donald Trump, care a vorbit în termeni categorici despre un conflict global total cu China.

În timpul călătoriilor în Africa și America Latină, unde China a investit miliarde de dolari în infrastructură, Blinken a minimalizat competiția și nu a cerut națiunilor să ia atitudine.

„Nu suntem în căutarea unui conflict sau a unui nou Război Rece. Dimpotrivă, suntem hotărâți să le evităm pe amândouă”, a declarat Blinken în discursul său. „Nu căutăm să blocăm China din rolul său de mare putere și nici să împiedicăm China – sau orice altă țară, de altfel – să își dezvolte economia sau să promoveze interesele poporului lor”, a spus el. El a spus că apărarea ordinii globale, inclusiv a dreptului și acordurilor internaționale, ar face posibilă coexistența și cooperarea între toate țările – inclusiv Statele Unite și China.

El a făcut referire la criza climatică, spunând că Statele Unite și China – cei mai mari doi emițători din lume – au colaborat pentru a face progrese la summitul de anul trecut de la Glasgow și că o competiție sănătoasă în domeniul energiei curate ar avea beneficii globale.

Dorința sa de a coopera vine chiar dacă a acuzat din nou Beijingul de genocid împotriva minorității sale uigure și a denunțat, de asemenea, „campania brutală” din Tibet și represiunea din Hong Kong.

Afirmând că China va „testa diplomația americană așa cum nu am mai văzut până acum”, Blinken a anunțat formarea unei „Case a Chinei” în cadrul Departamentului de Stat pentru a coordona politica între regiuni.