• Secretarul de stat american Antony Blinken a criticat Beijingul pentru sprijinul acordat Rusiei, după ce a ieșit de la mai mult de cinci ore de discuții cu omologul său chinez Wang Yi.
  • El a citat recenta convorbire a președintelui chinez Xi Jinping cu președintele rus Vladimir Putin ca dovadă a sprijinului continuu al Beijingului pentru Moscova.
  • Diplomatul american a declarat că i-a transmis, de asemenea, lui Wang că acum este momentul ca China să ceară Rusiei să pună capăt blocadei porturilor ucrainene și să permită navelor să exporte cereale.

Secretarul de stat american Antony Blinken a criticat Beijingul pentru sprijinul acordat Rusiei, după ce a ieșit de la mai mult de cinci ore de discuții cu omologul său chinez Wang Yi.

În timpul unei întrevederi în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul G20 de la Bali, Indonezia, Blinken a declarat sâmbătă că i-a spus lui Wang că China nu a fost neutră în războiul din Ucraina, deoarece nu se poate fi neutru atunci când există un agresor clar, scrie Bloomberg.

El a citat recenta convorbire a președintelui chinez Xi Jinping cu președintele rus Vladimir Putin ca dovadă a sprijinului continuu al Beijingului pentru Moscova.

Recomandări

BOLOJAN: ÎI VA COSTA MULT PE ROMÂNI
IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
CARE E SOARTA TIKTOK
PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA
BOOTS ON THE GROUND

Diplomatul american a declarat că i-a transmis, de asemenea, lui Wang că acum este momentul ca China să ceară Rusiei să pună capăt blocadei porturilor ucrainene și să permită navelor să exporte cereale.

„Acum, ceea ce auziți de la Beijing este că pretinde că este neutru”, a spus Blinken. „Aș începe cu propunerea că este destul de greu să fii neutru când vine vorba de această agresiune. Există un agresor clar. Există o victimă clară”.

Blinken scoate în evidență declarațiile Chinei

Blinken a mai spus că sprijinul Chinei pentru Rusia a fost evident la ONU și în amplificarea propagandei rusești de către mass-media de stat chineză. El a citat, de asemenea, decizia lui Xi de a anunța un parteneriat „fără limite” cu Putin „în timp ce Rusia își masa forțele”.

Blinken a mai spus că el și Wang „au abordat domeniile de dezacord și modalitățile de gestionare și reducere a riscurilor”, în timp ce au adus în discuție probleme controversate precum tensiunile din strâmtoarea Taiwan, democrația din Hong Kong și acuzațiile de muncă forțată în Xinjiang.

„Statele Unite doresc ca canalele noastre de comunicare cu Beijingul să rămână în continuare deschise”, a spus Blinken.

Blinken a respins, de asemenea, ideea conform căreia călătoria de două săptămâni a lui Wang prin regiune a sugerat că China este mai angajată în angajamentul cu Asia de Sud-Est.

„Nu este vorba de a cere țărilor să aleagă, ci de a le oferi posibilitatea de a alege atunci când vine vorba de lucruri precum investițiile în infrastructură”, a spus el, adăugând că America a dorit să se angajeze într-o „cursă spre vârf”, nu spre bază.