• Proiectul pune accent pe controlul frontierelor, pe securitate și pe protejarea „valorilor creștine” ale Europei.
  • PPE dorește să proceseze mai multe cereri de azil în afara UE și să încheie mai multe acorduri cu țări din afara UE pentru a ține la distanță migranții.
  • PPE spune că se va baza pe „concepte inovatoare și instrumente bazate pe piață pentru protecția climei cu schimburi de emisii, extinderea energiilor regenerabile și o economie circulară”.

Cea mai mare forță conservatoare din Europa, Partidul Popular European, dorește să suplimenteze masiv forța de pază externă a UE și să renunțe la planurile de eliminare treptată a motoarelor cu combustie în întregul bloc până în 2035, potrivit unui proiect de manifest al partidului obținut de POLITICO.

Cu accent pe controlul migrației și pe a „păstra valorile creștine”, manifestul reflectă puterea tot mai mare a partidelor de dreapta din întregul bloc. Potrivit sondajului realizat de POLITICO, PPE ar urma să câștige alegerile europene din iunie.

Proiectul de 14 pagini, o privire de ansamblu asupra platformei partidului înainte de alegeri, solicită, de asemenea, numirea unui comisar european pentru apărare care să coordoneze politicile din întregul bloc, în timp ce elimină treptat rolul de Înalt Reprezentant al UE – deținut în prezent de un politician socialist spaniol, Josep Borrell – în favoarea unui „ministru de externe al UE”.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

„Reprezentanții pentru politica externă numiți până acum de social-democrați au eșuat adesea în îndeplinirea rolului lor”, se arată în manifestul care include contribuții din partea partidelor conservatoare din întreaga Europă, dar care nu a fost încă adoptat. „Prin urmare, PPE solicită înlocuirea acestei poziții cu un ministru de externe al UE și numirea unui Consiliu European de Securitate care să îi sprijine, astfel încât UE să poată reacționa rapid la crizele internaționale.”

Pe lângă triplarea numărului de polițiști de frontieră ai UE, de la 10.000 la 30.000, PPE dorește, de asemenea, să proceseze mai multe cereri de azil în afara UE și să încheie mai multe acorduri cu țări din afara UE pentru a ține la distanță migranții.

„Ne-am angajat față de dreptul fundamental la azil, dar UE, împreună cu statele sale membre, trebuie să aibă dreptul de a decide”, se arată în manifest, cu referire la drepturile fundamentale la azil consacrate în legislația UE.

PPE afirmă că Europol ar trebui să fie extinsă „semnificativ”

În același timp, PPE afirmă că Europol – agenția de combatere a criminalității din cadrul blocului comunitar – ar trebui să fie extinsă „semnificativ” prin triplarea personalului său de la 650 de funcționari în prezent la 3.000, ca parte a eforturilor sporite de combatere a traficului de droguri și a amenințărilor teroriste.

Întrebat despre manifest, secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, a declarat că documentul este un „proiect timpuriu” care va fi modificat în urma unei adunări politice care va avea loc lunea viitoare.

Cu toate acestea, el a declarat că este „mândru de procesul pe care [liderul PPE] Manfred Weber și cu mine l-am pus în aplicare” pentru a aduna opiniile partidelor membre ale PPE și că rezultatul a fost „produsul angajamentului și al participării, nu un fapt împlinit care va fi servit membrilor noștri”.

Într-un atac la adresa partidelor Verzilor și Social-Democraților din Europa și într-un apel la sprijinul industriei, proiectul solicită anularea uneia dintre politicile de referință ale președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ale fostului său țar al climei, Frans Timmermans – interzicerea motoarelor cu combustie începând cu 2035.

„Respingem o politică de interzicere, cum ar fi interzicerea motoarelor cu combustie”, se arată în manifest, „și, de asemenea, o vom revizui cât mai curând posibil.”

În loc să forțeze trecerea la mașinile electrice, PPE spune că se va baza pe „concepte inovatoare și instrumente bazate pe piață pentru protecția climei cu schimburi de emisii, extinderea energiilor regenerabile și o economie circulară”, adăugând că dorește să „dezvolte în continuare” Green Deal – marele pachet de legi privind clima al lui von der Leyen.

Documentul conține și alte propuneri, de la trecerea la votul cu majoritate calificată pentru deciziile de politică externă în cadrul blocului – în prezent, astfel de decizii pot fi luate doar prin consens – și un atac la „povara reglementării” prin crearea unui principiu „1 înăuntru, 2 afară” în ceea ce privește noile legi ale UE.

Însă alte subiecte fierbinți sunt abordate indirect sau evitate cu totul în acest proiect: și anume, statul de drept, planurile de extindere a blocului dincolo de cele 27 de țări membre actuale sau reforma internă a instituțiilor europene.

În contextul unui conflict între Comisie și Ungaria privind încălcarea statului de drept, documentul se referă doar la respectarea legislației UE în general, fără a face nicio propunere privind reforma instituțiilor blocului – despre care atât Parisul, cât și Berlinul spun că va trebui să aibă loc în contextul unei eventuale extinderi a blocului.

O secțiune de la sfârșitul documentului, intitulată „Să modelăm Europa”, este lăsată în alb, urmând probabil să fie completată în proiectele ulterioare.

Citește și