• Premiile Bafta Film Awards 2024 vor avea loc pe 18 februarie.
  • „Oppenheimer” conduce topul nominalizărilor.
  • În timp ce „Killers of the Flower Moon” a primit nouă nominalizări, Leonardo DiCaprio nu a reușit să intre în competiție.

„Oppenheimer”, de Christopher Nolan, conduce în topul nominalizărilor la premiile Bafta pentru film din acest an, cu un total de 13 nominalizări. Printre acestea se numără și unul pentru Cillian Murphy, care l-a interpretat pe J. Robert Oppenheimer, fizicianul teoretician descris ca fiind părintele bombei atomice, scrie BBC.

„Barbie”, rivalul lui „Oppenheimer” în box office-ul de vară, a primit cinci nominalizări, la egalitate cu „Saltburn”. În altă parte, „Poor Things” are 11 nominalizări, în timp ce „Killers of the Flower Moon” și „The Zone of Interest” au câte nouă.

Bătălia Barbenheimer pentru premiile Bafta

„Oppenheimer”, filmul epic de trei ore al lui Nolan, care a câștigat deja opt premii Critics Choice Awards și cinci Globuri de Aur, candidează, printre altele, pentru cel mai bun film, regizor și scenariu adaptat. Robert Downey Jr. este, de asemenea, nominalizat pentru rolul său secundar și este favorit la câștigarea premiului Oscar.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Cu toate acestea, în ciuda faptului că a fost filmul cu cele mai mari încasări din 2023 și a primit recenzii elogioase, „Barbie”, despre trezirea feministă a păpușii, a ratat o nominalizare pentru cel mai bun film. Greta Gerwig nu a reușit să intre pe lista scurtă pentru cel mai bun regizor, care include o singură femeie, Justine Triet pentru „Anatomy of a Fall”.

Printre ceilalți regizori nominalizați se numără britanicul Andrew Haigh pentru „All of Us Strangers” și Jonathan Glazer pentru „The Zone of Interest”. „All of Us Strangers”, un film fantezist romantic cu Paul Mescal și Andrew Scott, este nominalizat pentru filmul britanic excepțional, alături de „Wonka” și „Napoleon”.

Ce actori sunt nominalizați?

Bradley Cooper este nominalizat atât pentru cel mai bun actor principal, cât și pentru regie pentru „Maestro”, filmul său biografic despre dirijorul american Leonard Bernstein. Filmul urmărește relația dintre Bernstein și actrița Felicia Montealegre, interpretată de Carey Mulligan, care este nominalizată pentru cea mai bună actriță în rol principal.

Barry Keoghan, din „Saltburn”, a intrat, de asemenea, pe lista scurtă pentru cel mai bun actor, iar Rosamund Pike și Jacob Elordi au primit nominalizări pentru rolurile lor secundare. Thrillerul psihologic al lui Emerald Fennell este, de asemenea, nominalizat pentru film britanic remarcabil. Povestea urmărește un student universitar bogat care își ia o prietenă acasă pe timpul verii și a stârnit reacții pentru scenele sale explicite.

Ceilalți nominalizați la categoria cel mai bun actor sunt Murphy pentru „Oppenheimer”, Teo Yoo pentru „Past Lives”, Colman Domingo pentru „Rustin” și Paul Giamatti pentru „The Holdovers”.

Pe lista actrițelor principale, Emma Stone este nominalizată pentru rolul său din „Poor Things”. Stone o interpretează pe Bella, o femeie readusă la viață cu ajutorul creierului copilului ei nenăscut de către un om de știință neconvențional. Filmul a câștigat șapte Globuri de Aur la începutul acestei luni, inclusiv Stone, care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță într-o comedie sau musical.

„The Color Purple”, o nouă versiune cinematografică muzicală a romanului clasic din 1982 al lui Alice Walker, are două nominalizări, inclusiv una pentru Fantasia Barrino, care interpretează personajul principal Celie. Celelalte nominalizări pentru actriță principală sunt Margot Robbie pentru „Barbie”, Sandra Huller pentru „Anatomy of a Fall” și Vivian Oparah pentru „Rye Lane”.

Cine a lipsit de pe lista premiilor Bafta?

Există câteva absențe notabile în nominalizările Bafta din acest an. În timp ce „Killers of the Flower Moon” a primit nouă nominalizări, regizorul Martin Scorsese, actorul principal Leonardo DiCaprio și actrița principală Lily Gladstone nu au reușit să intre în competiție.

Filmul britanic „One Life”, în care Sir Anthony Hopkins joacă rolul unui agent de bursă care a ajutat la salvarea a 669 de copii de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nu a fost nominalizat.

Premiile Bafta Film Awards 2024 vor avea loc pe 18 februarie la Southbank Centre’s Royal Festival Hall din Londra. Ceremonia va fi prezentată de David Tennant.

Citește și: