• Milionarii sunt îngrijorați de inegalitatea economică și cred că taxarea averilor lor nu le va afecta nivelul de trai.
  • 250 de milionari și miliardari cer la Davos să fie taxați: „Mândrii să plătim”.
  • Semnatarii vin din 17 țări și îi includ pe Brian Cox și Abigail Disney.

Se cer taxe mai mari pentru milionari, la summitul de la Davos. Apelul vine chiar de la bogați care semnează o scrisoare în favoarea unei politici fiscale mai echitabilă. Deși pare o solicitare neobișnuită, sondajele dezvăluie faptul că ideea este susținută de majoritatea milionarilor.

Cine sunt și de ce vor milionarii taxarea propriilor averi?

Este vorba de 268 de milionari și miliardari, care cer liderilor mondiali, reuniți la Forumul Economic Mondial de la Davos, să le impoziteze averile. Ei avertizează că inegalitatea economică în creștere poate duce la consecințe „catastrofale”.

Printre bogații semnatari din 17 țări se numără moștenitorul Disney, Abigail Disney; Brian Cox, care l-a interpretat în serialul „Succesiunea” pe miliardarul Logan Roy; actorul și scenaristul Simon Pegg; și Valerie Rockefeller, o moștenitoare a dinastiei miliardarilor din SUA.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Milionarii sunt îngrijorați de inegalitatea economică și cred că taxarea averilor lor nu le va afecta nivelul de trai, dar va contribui la investiții pentru un viitor democratic comun. Ei subliniază că filantropia nu este suficientă pentru a soluționa problema.

Cum a fost primită inițiativa lor de alți bogați?

Un sondaj recent făcut de campania Proud to Pay More, cu peste 2.300 de respondenți din țările G20 care dețin mai mult de 1 milion de dolari în active, excluzând casele lor, arată că 74 la sută susțin impozite mai mari pe avere pentru a ajuta la abordarea crizei costului vieții și la îmbunătățirea serviciilor publice. 75% susțin introducerea unui impozit pe avere de 2% pentru miliardari, așa cum a propus Observatorul Fiscal al UE în octombrie 2023. 58% susțin introducerea unui impozit pe avere de 2% pentru persoanele cu peste 10 milioane de dolari. 72 la sută cred că bogăția extremă ajută la cumpărarea influenței politice. 54% cred că bogăția extremă este o amenințare la adresa democrației.

Care sunt implicațiile acestei inițiative pentru societate?

Taxarea averilor mari ar putea oferi fonduri necesare pentru îmbunătățirea serviciilor publice și pentru abordarea crizei costurilor de trai. Implicarea miliardarilor în susținerea acestor măsuri arată o schimbare de perspectivă asupra rolului lor în societate și poate conduce la măsuri politice concrete pentru reducerea inegalității economice.

În caz contrar, semnatarii scrisorii cred că efectele provocate de creșterea inegalității sociale vor fi catastrofale pentru democrație.

Citește și