• Lokko, în vârstă de 60 de ani, este peima femeie africană care a primit această medalie.
  • „A fost ceva ce nu mi-am imaginat niciodată că mi se va întâmpla”.
  • Anul trecut, Lokko a devenit prima femeie de origine africană care a curatoriat evenimentul de arhitectură al Bienalei de la Veneția.

Lesley Lokko a devenit prima femeie africană care a primit Medalia Regală de Aur pentru Arhitectură, pentru activitatea sa de „democratizare” a acestei industrii. Distincția este acordată de Institutul Regal al Arhitecților Britanici (Riba) și este aprobată de monarh în fiecare an, scrie BBC.

De asemenea, ghanezo-scoțiana Lokko a fost numită OBE în lista recentă a distincțiilor de Anul Nou de către regele Charles, despre care se știe că are un interes deosebit pentru arhitectură. Riba a lăudat activitatea lui Lokko axată pe Africa și pe așa-numitul Sud Global.

În vârstă de 60 de ani, în ultimele două decenii, Lokko a sprijinit aducerea în arhitectură a persoanelor de culoare și a altor medii subreprezentate.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA

Moment de validare

„A fost ceva ce nu mi-am imaginat niciodată că mi se va întâmpla”, a spus ea. „Prima persoană căreia am vrut să îi spun a fost tatăl meu, care nu mai este aici. A fost, de asemenea, un moment incredibil de validare.”

Regele a emis o scrisoare prin care a confirmat nominalizarea lui Lokko pentru Medalia Regală de Aur și a invitat-o la Palatul Buckingham.

Lokko, născută în Dundee, care l-a întâlnit pentru prima dată în adolescență, a declarat că s-a simțit confortabil în interacțiunea cu familia regală, în ciuda faptului că a trebuit să abordeze conversații dificile și probleme complexe legate de rasă și decolonizare. „Cred că una dintre modalitățile de a influența schimbarea este să te afli în interiorul instituțiilor pe care încerci să le schimbi”, a spus ea.

„Dacă mă gândesc la 20 sau 30 de ani în urmă, când mă uitam la ceva precum OBE, probabil că nu aș fi văzut o persoană de culoare. Acum este foarte diferit. Cred că una dintre modalitățile prin care poți anula această istorie sau această moștenire de subjugare este să fii reprezentat. Aceste tipuri de momente sunt foarte speciale pentru că o faci pentru tine însuți. De asemenea, o faci pentru familia ta, pentru comunitatea ta.”

„Pentru mine, este important să fiu acolo.”

Anul trecut, Lokko a devenit prima femeie de origine africană care a curatoriat evenimentul de arhitectură al Bienalei de la Veneția, unde s-a axat pe temele decarbonizării și decolonizării. În 2021, ea a fondat Institutul educațional African Futures din Accra, Ghana, pentru a explora în continuare relația complexă dintre arhitectură, identitate și rasă. „Când am început să fac arhitectură, probabil acum 30 de ani, în clasa mea de aproape 100 de studenți erau doar două persoane de culoare. Cred că eram șase femei”, și-a amintit Lokko.

Abordare progresistă

Riba a descris-o pe Lokko ca fiind o „figură a renașterii”, iar președintele său Muyiwa Oki a numit-o „un agent vizionar al schimbării”.

Medalia va fi înmânată oficial lui Lokko la Londra, în luna mai

Prima femeie arhitect din Pakistan, Yasmeen Lari, a fost distinsă anul trecut, iar printre alți laureați se numără Dame Zaha Hadid, Sir Norman Foster, Frank Gehry, Frank Lloyd Wright și Sir George Gilbert Scott.

Medalia Regală de Aur a fost acordată pentru prima dată în 1848 și este acordată unei persoane sau unui grup de persoane care au avut o influență semnificativă asupra progresului arhitecturii.

Citește și