• Statele membre ale UE și Parlamentul European au convenit miercuri asupra unei revizuiri majore a legislației privind gestionarea solicitanților de azil și a migranților.
  • Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a calificat înțelegerea drept un „acord istoric”.
  • Scopul acordului este de a reduce volumul migrației ilegale către Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a ieșit miercuri dintr-un impas politic de ani de zile, convenind asupra unui acord care va schimba semnificativ modul în care blocul comunitar procesează migranții, îi deplasează în țările UE și facilitează efectiv îndepărtarea solicitanților de azil care nu au reușit să obțină azil, scrie Politico.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat acordul ca fiind unul istoric. Negociatorii din partea Parlamentului, Consiliului și Comisiei au lucrat toată noaptea pentru a ajunge la un acord asupra revizuirii procedurilor de azil ale UE. Acesta a venit după ani de încercări eșuate, reglementările vizând să echilibreze preocupările atât ale țărilor de frontieră, care doresc să fie ajutate să gestioneze solicitanții de azil, cât și ale țărilor din interior, care susțin că prea mulți migranți ajung într-o țară din UE și apoi se deplasează în alte țări.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

În conformitate cu acordul, care este preliminar și trebuie încă ratificat oficial de Parlamentul European și de Consiliu, țările din prima linie din sudul Europei vor institui o procedură de azil mai strictă la frontierele lor din afara UE și vor avea mai multă putere pentru a îndepărta solicitanții de azil respinși. Țările situate mai în interior vor avea posibilitatea de a alege între a accepta un anumit număr de migranți sau a contribui la un fond comun al UE.

Citește și