• Premierul britanic, Boris Johnson, intenționează să se deplaseze, din nou, în Europa, pentru a continua eforturile diplomatice referitoare la criza din jurul Ucrainei.
  • În urmă cu două săptămâni, el a mers la Kiev pentru a aduce sprijinul său Ucrainei.
  • Eforturile diplomatice ale lui Boris Johnson intervin într-un moment în care acesta traversează o fază dificilă în ţara sa.

Premierul britanic, Boris Johnson, intenționează să meargă din nou, în Europa, săptămâna aceasta, pentru a continua eforturile sale diplomatice în favoarea unei detensionări a crizei din jurul Ucrainei, a anunţat biroul său duminică, potrivit AFP, citat de Agerpres.

În zilele următoare, Boris Johnson va vorbi și cu alţi lideri despre situaţia actuală. Prim-ministrul britanic doreşte să discute, în special, cu liderii ţărilor nordice şi baltice, după ce, săptămâna trecută, s-a întreţinut cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi cu liderii Statelor Unite, Franţei, Germaniei, Canadei, Italiei, Poloniei, României, Lituaniei, Olandei şi UE.

„Criza de la frontiera ucraineană a atins un punct critic. Toate informaţiile de care dispunem sugerează că Rusia ar putea planifica o invazie a Ucrainei în orice moment. Acest lucru ar avea consecinţe dezastruoase pentru Ucraina şi Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-un comunicat.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Există încă o fereastră de oportunitate pentru dezescaladare şi diplomaţie, iar prim-ministrul va continua să lucreze neobosit alături de aliaţii noştri pentru a determina Rusia să se îndepărteze de marginea prăpastiei”, a continuat el.

În urmă cu două săptămâni, Boris Johnson a mers la Kiev pentru a aduce sprijinul său Ucrainei.

În schimb, Rusia neagă orice intenţie agresivă faţă de Ucraina, însă condiţionează detensionarea situației de asigurarea că Kievul nu va adera niciodată la NATO, condiţie pe care SUA și occidentalii o resping ca inacceptabilă.

Eforturile diplomatice ale lui Boris Johnson intervin într-un moment în care premierul britanic trece printr-o fază dificilă în ţara sa. Implicat într-un scandal legat de petrecerile organizate în Downing Street, sfidând regulile împotriva pandemiei de coronavirus, Boris Johnson trebuie să răspundă, în această săptămână, la un chestionar trimis de ofiţerii care investighează aceste posibile încălcări ale măsurilor sanitare.

Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea primi o amendă, însă, acest lucru riscă, mai ales, să alimenteze furia deputaţilor din tabăra sa conservatoare, care ar putea lansa un vot de neîncredere pentru a-l răsturna.