• La preluarea funcției, președintele ales Joe Biden moștenește o piață bursieră aflată aproape de maximele istorice
  • Asta împreună cu un deficit bugetar adâncit, un dolar slăbit și o incertitudine economică crescută
  • Incertitudinea economică este în prezent mai mare decât a fost după 11 septembrie sau Marea Criză Financiară

La preluarea funcției, președintele ales Joe Biden moștenește o piață bursieră aflată aproape de maximele istorice, împreună cu un deficit bugetar adâncit, un dolar slăbit, o incertitudine economică crescută și o rezervă federală cu mai puține muniții pentru următoarea criză, comentează Reuters.

Bursele sub Trump

Indicele S&P 500 a crescut cu aproximativ 68% de când președintele Donald Trump a preluat funcția. Creșterea sa de 73% de la sfârșitul lunii martie 2020 a fost ajutată de stimulentele fiscale și monetare masive, pe fondul așteptărilor ca un vaccin COVID-19 să stimuleze redeschiderea economică.

Randamentele ultra-scăzute ale Trezoreriei – care s-au redus după ce Fed a micșorat ratele dobânzilor la aproape zero – au crescut, de asemenea, atracția burselor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

100 de zile

Dacă istoria este un ghid, piața de valori ar trebui să îi ofere lui Biden o primire călduroasă. S&P 500 a crescut în primele 100 de zile calendaristice în 8 dintre ultimele 10 mandate prezidențiale. Totuși, primele 100 de zile ale lui Biden pot fi mai pline decât cele ale predecesorilor săi: deși trebuie să stimuleze rapid economia, subțirea majorității democratice din Congres înseamnă că dimensiunea finală și calendarul unui pachet de stimulare propus, în valoare de 1,9 trilioane de dolari, rămân incerte.

Ce face dolarul?

Biden moștenește și un dolar care a scăzut cu 12% față de maximele de anul trecut. Un dolar mai slab ajută exportatorii prin creșterea competitivității produselor americane în străinătate și crește atractivitatea burselor americane, făcându-le mai accesibile pentru investitorii străini.

Indiferent de modul în care va evolua dolarul, noua administrație a semnalat că va fi mai reținută în comentarii decât Trump, care s-a pronunțat periodic împotriva unui dolar puternic.

Mai multe datorii

Datoria națională a crescut cu aproape 40% sub Trump, la aproape 28 de trilioane de dolari, sub impulsul reducerilor de impozite din 2017 și a unui flux de cheltuieli menit să contracareze efectele economice ale pandemiei.

În iulie, Fitch Ratings a revizuit perspectivele privind ratingul triplu A al Statelor Unite la negativ de la stabil.

Datoria națională a SUA va continua să crească sub Biden. Janet Yellen, nominalizată la funcția de secretar al Trezoreriei, i-a îndemnat marți pe parlamentari să susțină următorul pachet de ajutor pentru coronavirus, adăugând că beneficiile depășesc costurile unei sarcini mai mari a datoriei.

Balanță dezechilibrată

Biden va moșteni un dezechilibru al balanței Rezervei Federale mai mare ca niciodată, din cauza cheltuielilor în creștere.

Unii se îngrijorează că ratele dobânzilor aflate deja la niveluri săzute și achizițiile de active de 120 de miliarde de dolari pe lună pot oferi băncii centrale mai puțin spațiu de manevră în cazul în care starea economiei se înrăutățește sau apare o nouă criză, punând un accent suplimentar pe politica fiscală.

Perioadă nesigură

Pandemia de coronavirus a provocat îngrijorări economice în ultimul an al mandatului lui Trump. Anii anteriori ai președinției sale au fost marcați de disputele comerciale cu China, care au marcat prețurile activelor.

Incertitudinea economică legată de politici, măsurată de www.policyuncertainty.com, pe baza mențiunilor privind incertitudinea economică din știri, este în prezent mai mare decât a fost după 11 septembrie sau Marea Criză Financiară.