• Președinta Comisiei Europene nu a ridicat problema arzătoare a evacuării riscante a Gaza ordonată de Israel.
  • Ea a recunoscut că „oroarea dezlănțuită de Hamas provoacă doar mai multă suferință în rândul palestinienilor nevinovați”.
  • În cadrul aceleiași călătorii, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj mult mai echilibrat, afirmând în special că „aici contează modul în care reacționăm” .

„Convoc un Consiliu European extraordinar pentru a defini o poziție comună și o linie de acțiune clară și unificată.” Charles Michel a anunțat sâmbătă seara o întâlnire de urgență a celor douăzeci și șapte, care va avea loc marți, după-amiaza târziu, prin video.

Acesta este un răspuns direct la recenta călătorie a Ursulei von der Leyen în Israel. Vineri, în timpul întâlnirilor sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și în timpul declarațiilor sale publice, președinta Comisiei Europene nu a ridicat problema arzătoare a evacuării riscante a Gaza ordonată de Israel și, în mare măsură, datoria Israelului de a respecta dreptul internațional, subliniind doar dreptul țării respective de a răspunde la „atrocitățile comise de Hamas”. Cel mult, „VDL” a recunoscut că „oroarea dezlănțuită de Hamas provoacă doar mai multă suferință în rândul palestinienilor nevinovați”, adăugând: „Știu că modul în care Israelul reacționează va arăta că este o democrație”.

Roberta Metsola: „Contează modul în care reacționăm”

În cadrul aceleiași călătorii, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj mult mai echilibrat, afirmând în special că „aici contează modul în care reacționăm” .

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Fostul ministru german al Apărării a stârnit furia anumitor state membre. În special Spania, Irlanda, Belgia și chiar Franța. „Doamna von der Leyen… Uitați un mesaj important: Israelul trebuie să respecte dreptul internațional umanitar”, a reacționat europarlamentarul francez Nathalie Loiseau pe X – fost Twitter. Joi seară, în timpul discursului său televizat, Emmanuel Macron a cerut „conservarea grupurilor civile”.

De la Beijing, unde a încheiat sâmbătă o vizită de trei zile, Josep Borrell, șeful diplomației europene și vicepreședintele Comisiei, a mers în prima linie pentru a reitera poziția UE în războiul dintre Hamas și Israel. O poziție convenită marți în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe și care poate fi rezumată astfel: Israelul are dreptul să se apere de Hamas, dar i se cere, în același timp, să respecte dreptul internațional.

Cu toate acestea, pentru Josep Borrell, blocada IDF și bombardamentele asupra Gaza, precum evacuarea ordonată de Israel vineri, contravin acestui lucru. „În calitate de reprezentant al poziției oficiale a Uniunii Europene, spun că (ordinul Israelului de evacuare a nordului Gazei, ND) este complet imposibil de implementat”, a declarat el, vizând-o direct pe „VDL”. „Să ne imaginăm că am putea strămuta un milion de oameni în 24 de ore într-o situație precum cea din Gaza nu poate duce decât la o criză umanitară”, a adăugat înaltul reprezentant.

Multe capitale cred că „VDL” se joacă cu focul

Multe capitale cred că „VDL” se joacă cu focul și sunt îngrijorate de consecințele grave, atât în ​​statele membre, cât și pentru UE. „Acțiunea ei nu este consecventă și este periculoasă”, spune un membru din anturajul lui Charles Michel. Împinge polarizarea cu toate efectele cunoscute asupra comunităților din Europa, inclusiv riscul pentru securitate. Transmite un mesaj prost lumii arabe și, mai larg, sudului global, care ne percepe ca practicând standarde duble: o UE favorabilă dreptului internațional când vine vorba de Ucraina, nu când vine vorba de Orientul Mijlociu.

De asemenea, minimizează riscul migrator. Dacă un milion de locuitori din Gaza trec în Egipt, vom avea un val de migrație pentru că nu Erdogan îi va reține. Povara este cu atât mai puternică cu cât relațiile sunt notoriu execrabile între Charles Michel și „VDL”, care au fost implicați într-un război de gherilă fără milă pe probleme de politică externă din 2019. Cel dintâi o critică pe VDL pentru incursiunile sale în această zonă pe care o consideră rezervată lui.

Mai multe state membre criticaseră deja, la începutul săptămânii, anunţul făcut de ungurul Oliver Varhelyi, comisarul responsabil cu politica UE de vecinătate, de a suspenda orice sprijin financiar pentru Palestina. Un anunț, se pare, susținut pentru câteva ore de „VDL” înainte ca executivul european să întreprindă o întorsătură delicată de 180 de grade.

UE triplează ajutorul umanitar „ pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili civili din Gaza și din regiune”

În anturajul Președintelui Comisiei, s-au apărat sâmbătă cu dinți și unghii mesajele transmise vineri în Israel. „Vizita Ursulei von der Leyen a avut două obiective: să exprime solidaritatea UE cu Israelul și să stabilească contacte pentru a ne asigura că apoi vom putea dialoga și avea puțin mai multă influență”, s-a explicat . Fără a exprima cel mai mic regret pentru eșecurile călătoriei. „Când suntem la o înmormântare, le spunem celor din familia defunctului ar trebui să faci asta sau ar trebui să faci asta? Trebuie să facem bilanțul a ceea ce s-a întâmplat în Israel.

E ca și cum în Europa ar fi fost 65.000 de morți pe 7 octombrie. ”
Sub focul criticilor, „VDL” a anunțat sâmbătă, într-un mesaj în arabă postat pe X, triplarea ajutorului umanitar al UE „ pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili civili din Gaza și din regiune în ansamblu”. Acest ajutor umanitar crește de la 25 la 75 de milioane de euro pentru 2023.

Citește și: