• Toamna această ne alegem primarii și parlamentarii
  • Campania electorală pentru parlamentare începe pe 6 noiembrie
  • Două treimi din impozitul tău pe venit ajung în bugetul administraţiei locale

Știai deja că, anul acesta, vei avea două rânduri de alegeri, locale și parlamentare. Drept urmare, îți aduc aminte că azi întră în vigoare calendarul pentru alegerea senatorilor și deputaților.

Sunt, într-adevăr, câteva momente importante: 15 septembrie ar fi primul – e termenul până la care partidele politice pot depune la BEC documentele de constituire a eventualelor alianțe electorale. Apoi, candidații independenți și cetățenii români care stau în străînătate au timp până pe 7 octombrie să-și depună candidaturile.

Cei din țara sunt un pic mai avantajați. Ei își pot depune candidaturile până pe 22 octombrie, după care ne apropiem de punctul culminant: campania electorală, care începe pe 6 noiembrie și se termină pe 5 decembrie, la 7 dimineața. Pe 6 decembrie se deschid urnele. Se va putea vota de la 7 dimineața până la 9 seară. Vom fi, practic, un fel de Moș Nicolae pentru candidați.

Calendar alegeri parlamentare 2020

15 septembrie – termen alianţe electorale
7 octombrie – termen candidaturi din afară țării
22 octombrie – termen candidaturi în ţară
30 octombrie – imprimare buletine de vot prin corespondenţă
4 noiembrie – ordinea candidaţilor pe buletine
6 noiembrie – începe campania electorală
5 decembrie, ora 7,00 -se încheie campania
6 decembrie, ora 7,00 – 21.00 vot

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Până atunci, însă, exersăm votul pe 27 septembrie, la alegerile locale.

La ce anume ar trebui să fim atenți

Bani – acesta este cuvântul pe care trebuie să-l ținem minte și la care trebuie să ne gândim toți, pe 27 septembrie. Și o să mă întrebi, probabil, de ce spun asta? Păi e foarte simplu: la alegerile locale votăm primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni. Adică îi votăm pe oamenii care ne vor administra banii, în următorii 4 ani.

Pentru că banii ăia vin chiar de la noi. Două treimi din impozitul pe venit din contractele noastre de muncă ajung în bugetul administraţiei locale. Și cum încă nu avem cifre finale pe anul ăsta, mă uit pe cifrele de anul trecut, când Administraţia Publică Locală a cheltuit 83 de miliarde de lei, adică 22,5% din toate cheltuielile bugetului consolidat. Iar din aceste 83 de miliarde de lei, 31 de miliarde au fost doar salariile angajaților din administrație. Așadar, pe 27, la bani trebuie să ne gândim.

Alegerile locale în cifre

Alegători – 19.004.986
Secţîi de vot – 18.755
Primării – 3.200
Preşedinţi Consilii Judeţene – 41
Consilieri locali/ judeţeni – 40.000