• Ministerul Afacerilor Externe din Franța anunță că va începe evacuarea cetățenilor europeni din Niger.
  • Evacuarea începe marți, cei care doresc să părăsească Nigerul se vor deplasa în puncte de evacuare cu mijloace proprii.
  • Militarii care au preluat puterea în Niger și l-au îndepărtat pe președintele ales Mohamed Bazoum au acuzat Franța că vrea să ”intervină militar”, lucru dezmințit de Paris.

Franța începe evacuarea cetățenilor europeni din Niger. Anunțul a fost făcut de Ministerul francez de Externe, la câteva zile după ce militarii au preluat puterea în țara din vestul Africii.

Ministerul Afacerilor Externe de la Paris justifică măsura, ținând cont de ”violențele care au avut loc la ambasada noastră alatăieri și de închiderea spațiului aerian, care lasă compatrioții noștri fără posibilitatea de a părăsi tara cu mijloace proprii”, anunță Le Figaro.

Operațiunea se va desfășura începând de marți și va avea loc rapid, dat fiind faptul că la Niamey s-a instalat o perioadă de ”calm relativ”. Oamenii vor trebui însă să se deplaseze la punctele de evacuare cu propriile mijloace.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL

Potrivit site-ului Ministerului francez de Externe, în 2022, în Niger se aflau cel mult 1.200 de cetățeni francezi. Acum ar fi între 500 și 600.

Luni, militarii care au preluat puterea în Niger și l-au îndepărtat pe președintele ales Mohamed Bazoum au acuzat Franța că vrea să ”intervină militar”, lucru dezmințit de Paris. În timpul unei manifestații a partizanilor puciului din fața Ambasadei Franței de la Paris, când mii de persoane au ars streaguri franceze au vrut să intre în reprezentanța diplomatică, poliția a folosit gaze lacrimogene.

Lovitura de stat din Niger a avut loc săptămâna trecută. Atunci, președintele Mohamed Bazoum a fost luat ostatic de militarii însărcinați cu paza administrației prezidențiale. A fost a șaptea preluare a puterii de către militari în mai puțin de trei ani în Africa de Vest și Centrală ceea ce a provocat unde de șoc în întreaga regiune.

Franța a avut trupe în regiune timp de un deceniu, ajutând la combaterea insurgenței islamiste, dar noua putere a țării dorește ca francezii să părăsească zona, scrie Reuters.

Citește și

Familia e de vină. Justificări și sancțiuni administrative la spitalul din Urziceni, după ce o femeie a născut pe trotuar

Închisoare pe viață pentru o americancă obsedată de sfârșitul lumii, care și-a ucis copiii. Lori Vallow: Știu șigur că, în lumea spiritelor, copiii mei sunt fericiți

VIDEO – Războiul se mută în Rusia. Al cincilea atac cu dronă asupra Moscovei, cea mai înaltă clădire din oraș a fost lovită