• Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, votată în Camera Deputaților.
  • PSD a anunțat în plen că va contesta proiectul la Curtea Constituțională.
  • La vot a rămas amendamentul care prevede că magistraţii pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.

UPDATE 12:42 Liderul AUR, George Simion: Nu ne-ați explicat cine a venit cu amendamentul. USR zice cĂ UDMR, UDMR zice că USR.

UPDATE: 12:41 PSD cere sesizarea Comisiei de la Veneția și anunță sesizarea CCR.

UPDATE 12:40 Deputații au votat, miercuri, proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție cu 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UPDATE 11:20 Proiectul de desființarea SIIJ intră la vot final dupa 12.00.

UPDATE 11.17 Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale adoptat pe articole. Amendamentul privind superimunitatea magistrațiilor rămâne.

UPDATE 11:15 Ludovic Orban, președintele PNL: „Am fost achitat ]nainte de ]nființarea SIIJ. Ca atare, independenta justiției depinde în cea mai mare măsură de ținerea la distanță a politicului și a altor structuri de parchete.”

UPDATE 10.45 Laura Vicol, PSD: „Desființarea SIIJ este ceea ce USR și PNL visează noaptea, mănâncă la prânz și seara. În realitate este vorba despre independența magistrațiilor iar USR și PNL cred că independența magistrațiilor și procurorilor se ia și se oferă prin politic și nu prin Constituție, prin legi”

Desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie intră astăzi la vot în Camera Deputaților.

Sorina Matei, corespondent Aleph News: „Deocamdată trebuie să treacă de primul pas desființarea SIIJ și anume votul din Camera Deputaților. Vor fi dezbateri și foarte probabil va fi vot final. Astăzi va fi un show off al partidelor din coaliția de guvernarea, chiar dacă nu se înțeleg întru totul cum să desființeze acest SIIJ. Votul decisiv va fi Senatul pentru că acolo este camera decizională pe desființarea SIIJ. Mărul discordiei este controlul asupra magistraților și mă refer aici la judecători în principal cei care înfăptuiesc actul de justiție și la procurori. Magistratura, ca și politicienii, este împărțită în două tabere. O partea vrea să se desființeze SIIJ, dar nu în actuala formă, nu cu această supra-imunitate care a ajuns să fie inventată acum în Parlamentul României de către Comisia Juridică. Și mai este o parte care nu vrea să desființeze SIIJ”