• Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este tot mai aproape de desființare
  • Comisia Juridică a adoptat proiectul de lege cu 17 voturi pentru și 11 împotrivă
  • Președintele Comisiei Juridice spune că această secție a fost înființată la inițiativa lui Liviu Dragnea, într-o perioadă dificilă pentru sistemul de justiţie din România

Scandalul pe Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție trece la un nou capitol. SIIJ este la un pas de a fi desființată. Comisia Juridică a adoptat proiectul de lege cu 17 voturi pentru și 11 împotrivă, după un vot cu scântei.

Proiectul de lege a fost adoptat cu amendamente. Mai exact, judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată numai cu avizul CSM. Acesta va intra săptămâna viitoare la vot în plenul Camerei Deputaților. Senatul este forul decizional în acest caz.

Președintele Comisiei Juridice spune că această secție a fost înființată la inițiativa lui Liviu Dragnea, într-o perioadă dificilă pentru sistemul de justiţie din România. Inițiativa a avut două scopuri.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

„Primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraților și redirecționarea dosarelor penale ale unor politicieni de la DNA către această secție specială, prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunt, plangere”, a spus Mihai Badea, președintele Comsiei juridice și deputat USR-PLUS.

Procurorul Gabriela Scutea spune că această secție este departe de a le asigura cetățenilor un acces eficient la Justiție.

„Am exprimat în mod constant poziţia favorabilă renunţării la funcţionarea SIIJ motivat de elemente care, consider eu, de la început nu au susţinut de o manieră convingătoare aceste competenţe speciale”, a spus Gabriela Scutea, procurorul general.

Șeful DNA, Crin Bologa, susține că, în cazul desfiinţării acestei secţii, DNA „va încerca şi va reuşi să facă anchete profesioniste şi echidistante”.

„Apariţia acestei secţii a fost o insultă pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor, pentru cei cinstiţi şi oneşti şi nu a fost necesară. A fost o insultă pentru că fenomenul corupţiei nu este răspândit în rândul procurorilor şi judecătorilor”, susține Crin Bologa.

La o jumătate de oră de la începerea ședinței, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit lucrările Comisiei juridice. De cealaltă parte, PSD a anunțat că vrea să conteste la CCR desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție