• Președintele Comisiei Europene a aprobat, ieri, PNRR-ul de 29,2 miliarde de euro.
  • Tot ieri, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit la București cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu.

Chiar dacă ne-a vizitat Ursula von der Leyen ieri, nu înseamnă că toate cele 29 de miliarde de euro vor fi virați instant.

Comisia Europeană a trimis PNRR-ul României la Consiliu, iar în aproximativ 4 săptămâni finalizează analiza, apoi semnează cu România acordul de finanțare și vom primi și noi 3,8 miliarde euro la finalul lui 2021, ca prefinanțare, adică undeva la 13% din totalul sumei alocate pentru noi.

Acest PNRR este un pas mare pentru economia României. După ce va fi aplicat, PIB-ul țării va crește până în 2026 cu maxim 2,9%.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Planul României alocă 41% din suma totală măsurilor de sprijinire a tranziției verzi și alți 21% din suma totală sunt alocați unor măsuri de sprijinire a tranziției digitale.

Dacă proiectele nu vor fi gata la timp, nu vom primi bani, pentru că plățile se fac doar atunci când țintele sunt atinse. A menționat și Klaus Iohannis în discursul său de ieri că trebuie să fim foarte atenți și pregătiți, și cel mai important, să finalizăm reformele pe care ni le-am asumat.

Chiar el le-a cerut primarilor și consilierilor județeni să facă o prioritate din aceste reforme și proiecte din PNRR. Până și Ursula von der Leyen a spus în discursul ei că implementarea planului este partea cea mai grea.

O altă problemă ar fi fost scandalul politic, însă, după cum am văzut din declarații, atat președintele cat și premierul ne-au asigurat că nimic nu va împiedica implementarea PNRR-ului.