- Nu mai sunt locuri la terapie intensivă în cel mai mare oraș din țară
- Pe 4 noiembrie am cerut ministrului Sănătății să ne spune care este situația paturilor de la ATI
- La începutul săptămânii premierul promitea 200 de locuri în plus la ATI, dar nu știm nici acum unde au fost suplimentate
Situația din București a ajuns într-un punct critic. Nu mai sunt locuri la terapie intensivă în cel mai mare oraș din țară. De aceea bolnavii de COVID-19 care sunt în stare gravă sunt transferați. Am încercat să luăm legătura cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a afla care este situația paturilor de la ATI. Solicitarea a fost timisă pe 4 noiembrie. Suntem în 20, azi, și încă nu am primit niciun răspuns.
În primul rând, am întrebat care sunt soluțiile pentru criza de la ATI, pentru că s-a atins deja capacitatea maximă. De asemenea, am cerut și o hartă a locurilor ATI și o statistică a paturilor cu oxigen și a paturilor pentru pacienții intubați. Trebuie să știm cum sunt centralizate locurile disponibile la ATI și cum sunt comunicate către Ambulanță și spitale, pentru că la ora actuală nu am găsit o astfel de centralizare.
În luna octombrie a fost dat un ordin în spitale prin care erau obligate să facă circuite separate și să dedice 10% din secțiile ATI pentru COVID. Deocamdată nu se știe dacă spitalele au făcut acest lucru sau nu.
La începutul săptămânii premierul promitea 200 de locuri în plus la ATI, dar nu știm nici acum unde au fost suplimentate. Aceste date sunt importante, deoarece o statistică OMS spune că în Europa un om moare la 17 secunde din cauza coronavirusului.
Primii cinci pacienți au fost transferați ieri în Moldova, dintre care trei la Iași, unul la Bacău și unul la Botoșani. Aeronava Spartan care îi duce la Iași s-a întors la București și era programată să transfere alți cinci pacienți la Timișoara. Zborul a fost însă amânat pentru azi.