• Cristina Văduva este medic ORL la un spital din Getafe, Spania
  • Ea are grijă de persoanele în vârstă, care au Covid
  • „Asta a fost iniţiativa noastră, a tinerilor”

Povestea care te inspiră vine azi din Spania, acolo unde medicul Cristina Văduva lucrează la foc continuu alăturii de colegii ei să salveze cât mai multe vieți din coșmarul COVID.

Medicii din spitalul din Getafe, unde lucrează, s-au împărțit în două echipe. Tinerii îi îngrijesc pe bolnavii COVID, cei de peste 50 ani au preluat alte sarcini și alți bolnavi.

„Asta a fost iniţiativa noastră, a tinerilor, pentru că ne-am gândit că cei mai în vârstă au mai mult risc, în cazul în care s-ar infecta, ca infecţia să fie gravă, şi am preferat să-i protejăm în acest fel”, a declarat Cristina Văduva, medic ORL, pentru Aleph News.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Cristina a făcut facultatea la București și rezidențiatul la Madrid. De trei ani lucrează ca medic ORL. În vremea pandemiei, specializarea contează mai puțin. Atenția să nu te infectezi e pe primul plan.

„În primul rând ne punem un costum alb, de cosmonaut, cum se numeşte. De sus până jos, unele care acoperă şi picioarele. Dacă nu acoperă şi picioarele, ne punem nişte şosete de celofan”.

În Spania nu există spitale Covid şi non-Covid. Fiecare centru îşi gestionează în mod independent bolnavii: „Există secţii pe etaje de pacienţi internaţi cu Covid, în care nu se intră, nu se iese. Medicii şi asistentele intră în tură şi nu mai ies de acolo până la finalul turei. Stau îmbrăcaţi în costum şi acolo nu intră nimeni altcineva”.

De combaterea infecţiilor nozocomiale se ocupă medicina preventivă şi microbiologii. Aceştia iau periodic mostre, mai ales de la pacienţii care stau cu săptămânile în spital.

„În momentul în care se detectează un pacient cu o bacterie sau cu un microb rezistent la toate celelalte antibiotice şi care poate cauza o epidemie nozocomială în spital, acel pacient se izolează, independent de Covid sau non-Covid”, a mai spus Cristina.