• Podul peste Dunăre de la Brăila este cel mai mare pod suspendat construit în România.
  • Podul suspendat peste Dunăre este proiectat să aibă o durată de viaţă de 120 ani.
  • Aeroportul din Braşov este singurul aeroport internaţional construit în România în ultimii 50 de ani.
  • România a cumpărat în 2023 primul tren din ultimii 20 de ani.
  • Primii kilometri de autostradă în acest an au fost daţi în folosinţă pe 21 septembrie 2023.
  • În total, anul 2023 se închide cu aproape 100 de km de autostradă şi drum expres daţi în folosinţă.

2023 a fost un an cu multe promisiuni în domeniul infrastructurii, dar și câteva reușite, mai mici sau mai mari. Am avut și două inaugurări importante în domeniul transporturilor: podul suspendat peste Dunăre de la Brăila şi Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav.

Care rămân cele mai importante investiții în infrastructură?

Ionuț Ciurea, director Pro Infrastructură

,,Anul viitor și mulți ani de acum înainte trebuie să avem multe proiecte de anvergură pentru că suntem în urmă rău la capitolul infrastructură, transport și, în continuare, la rețelele de drumuri rapide și sigure. Cât despre rețeaua feroviară, care din punct de vedere al km e acolo unde trebuie, însa ca stare e vai și amar. Iar pe partea de material rulant suntem mult în urmă rău”.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Știrea feroviară a anului 2023

,,Poate ce mai importantă știre feroviară de anul acesta, făcând abstracție de infrastrctura foarte proastă, este, iată, dupa 20 de ani primul tren achiziționat care va intra la CFR Călători cel mai târziu în vară, dacă nu în primavară. Este în teste și speram ca de anul viitor să ,,ne dăm cu el”.

Aproape 100 de km de autostradă și drum expres

Pe linie rutieră, terminăm anul cu 80 și un pic de km de autostradă și drum expres inaugurat. Mai avem vreo 10 de inaugurat vineri ori sâmbătă, unde, cine știe, poate facem o premieră cu atificii direct pe șantier. Cu aceștia terminăm anul cu 80,5 în total si mai adunam si cei 16 km de autostradă muzeu, care e gata, dar nu se poate folosi. Puteam să terminăm anul cu peste 100 de km de autostradă și drum expres.

Marea știre de anul viitor sperăm să fie, cel mai probabil la sfârșit de decembrie, când vom avea A1 și A2 legată de autostrada A0”, a explicat Ionuț Ciurea, la Aleph News.

Citește și