• Legea care permite sinuciderea asistată în Spania a intrat azi în vigoare.
  • Legea permite persoanelor adulte grav bolnave să solicite ajutor pentru a muri.
  • Este o lege doar pentru cei care se încadrează în rândul bolnavilor incurabili.

Eutanasia și suniciderea astistată sunt legale în Spania, după 20 de ani de dezbatere publică. Nu oricine, însă, poate să ceară ajutorul medicilor ca să moară, iar partidele de dreapta atacă noua lege.

Legea privind eutanasia și sinuciderea asistată permite persoanelor adulte, care suferă constant de o boală gravă, insuportabilă și incurabilă să solicite ajutor pentru a muri. Norma este în favoarea acelor persoane care suferă teribil din cauza durerii provocate de un accident sau de o boală incurabilă. Este și cazul lui Rafael Botella, un spaniol de 36 de ani, care este imobilizat la pat de 18 ani, din cauza unui accident. El nu vrea să moară deocamdată, pentru că are familie și prieteni care îl ajută, dar se gândește că sunt alte persoane care nu mai au pe nimeni și care au dreptul să ceară eutanasierea. Iată ce ne-a spus.

Rafael Botella, tetraplegic de la 18 ani: „Un lucru care mă ajută mult, de asemenea, este să mă gândesc că nu sunt cel care suferă cel mai mult în lumea asta. Sunt oameni care suferă mai mult decât mine și nu au nici posibilități, nici eutanasie, nici de vindecare. De la o zi la alta le este mai rău”

Și ce li se oferă, practic, persoanelor care vor să apeleze la această soluție pentru durerea lor?

Este o lege doar pentru cei care se încadrează în rândul bolnavilor incurabili și care trăiesc cu dureri insuportabile. Pacientul va putea decide cum va fi moartea sa, doar după ce va confirma de cel puin 4 ori că dorește să moară. Poate cere fie eutanasierea cu ajutorul medical, prin administrarea directă a medicamentului care produce moartea, ori sinuciderea asistată prin care îi prescrise medicamentele necesare. Procesul va fi supravegheat de către o Comisie de Garantare și Evaluare creată în fiecare comunitate autonomă, iar persoana poate primi eutanasia la aproximativ cinci săptămâni după solicitare. Bolnavul va însoțit în permanență de o echipă de cadre medicale și va fi însoțit în ultimele momente și de familia sa. O altă modificare a fost adusă Codului Penal, care nu mai invinuieste de omucidere persoanele care ajuta un suferind să își pună capăt vieții.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ce spun partidele care sunt împotriva eutanasiei?


Legea eutanasiei și sinuciderii asistate a fost aprobată în martie de parlament cu 202 voturi pentru, 141 împotrivă și 2 abțineri. Asta înseamnă că există o mare parte a societății spaniole care este contrară acestei legi și aici este voba de organizațiile religioase și de principalul partid din opoziție, Partidul Popular, care a atacat deja legea la Curtea Constituțională.