• Guvernul a investit 14,7 mld. lei în T1/2024, triplu față de T1/2023.
  • Guvernul a amânat cheltuieli din 2023, investițiile din 2024 sunt pe hârtie.
  • Avansul cheltuileillor cu investițiile este un artificiu contabil al guvernului.

Guvernul a cheltuit 14,7 mld. lei cu investițiile din bugetul de stat în primul trimestru din 2024, conform execuției bugetare publicate de Ministerul de Finanțe. Este mai mult decât o triplare față de cele 4,5 mld. lei cheltuite cu investițiile în aceeași perioadă din 2023. Din fonduri europene, Guvernul a cheltuit 6,4 miliarde de lei cu investițiile în aceeași perioadă. În total, din fonduri naționale și fonduri europene, cheltuielile cu investițiile au fost duble în trimestrul 1 din 2024 față de același trimestru din anul trecut.

Care sunt investițiile pe care le derulează Guvernul și unde le vedem?

Nu prea le vedem. Se lucrează de anul trecut, pentru că investițiile în infrastructură au crescut într-adevăr foarte mult de anul trecut. În trimestrul unu din 2024, cheltuielile cu investițiile au crescut foarte mult, s-au triplat față de aceeași perioadă din 2023. Chiar Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu a pus pe Facebook ieri „plus de 1,9 miliarde de euro investiții față de 2023”.

Noi ne întrebăm unde sunt aceste investiții pentru că dacă tu faci investiții de la bugetul de stat acestea ar trebui să se vadă în volumul de lucrări de infrastructură de la Institutul Național de Statistică, ori la ultimele date vedem că a publicat un -14 % lucrările de construcții, deci e clar că nu se văd aceste cheltuieli majore în bugetul construcțiilor.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Să spunem că sunt la achiziții militare, cum a spus și premierul Ciolacu la un moment dat acum aproximativ o lună: „Că am făcut iată un deficit bugetar mai mare pentru că a fost nevoie să facem acele achiziții militare”. Cei de la MAPN au spus că nu toți banii pe cheltuieli militare. Au fost făcute într-adevăr niște plăți pentru diferite echipamente militare, dar în niciun caz plăți de 15 miliarde de lei.

Mai mulți economiști sunt de părere că la final de 2023, dacă ne uităm pe execuția bugetară, Guvernul Marcel Ciolacu a scăzut cheltuielile cu investițiile. Ca să aibă cheltuieli mai mici, Guvernul a amânat niște plăți din noiembrie și decembrie 2023 pentru primele luni din 2024 și astfel ne-am trezit cu niște investiții record, dar sunt niște investiții contabile. În loc să plătim niște lucrări care s-au făcut anul trecut, guvernul a amânat aceste plăți pentru anul acesta.

Citește și