- Carantina de noapte începe de la ora 20.00 și se încheie la 05.00
- La peste 4 la mie magazinele se închid la ora 18.00 doar vineri, sâmbătă și duminică
- La incidența de 7,5 la mia de locuitori, magazinele se închid la 18.00
De astăzi ai restricții noi. Mergi mai devreme la cumpărături, până la ora 18.00, și te grăbești spre casă. După ora 20.00 nu mai ai voie afară, fără motive serioase.
Ce înseamnă carantina de noapte acum și până la ce oră pot funcționa magazinele
Situația actuală arată o înăsprire a restricțiilor deja existente. Este vorba de două praguri, respectiv rata de infectare 7,5 și rata de infectare 4.
La incidența de 7,5 la mia de locuitori, magazinele se închid de la ora 18.00 pe durata întregii săptămâni. În momentul de față, Brașovul este cel care a depășit această rată.
Al doilea prag, cel de 4 la mia de locuitori presupune închiderea magazinelor de la ora 18.00 doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
Bucureștiul este în acest scenariu, și, urmează, cel mai probabil Iași pentru că ieri, rata de infectare în municipiu era de 3,52. Practic, în ambele scenarii, circulația va fi restricționată de la ora 20.00, față de ora 22.00, cât este acum, până la ora 05.00, iar sălile de sport și de fitness, în localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori vor fi închise.
Potrivit secretarului de stat, Raed Arafat, nu se interzic ieșirile din localități. Așadar, dacă ești programat la vacin într-o altă localitate, poți merge.
Cum ne vom petrece Paștele
În perioada sărbătorilor Pascale, circulația va fi permisă în intervalul 20.00 – 02.00, pentru ca oamenii să poată participa la slujbele de Înviere. Vorbim despre Paștele catolic care va fi anul acesta pe 3 și 4 aprilie, precum și Paștele ortodox pe 1 și 2 Mai.
Ce alte modificări au mai fost anunțate
Sintagmele „spitale covid” si „non-covid” sunt eliminate. Bolnavii de Covid vor fi tratati în toate spitalele care îi pot trata. Urgențele medicale și chirurgicale trebuie sa fie gestionate corect în spitalul în care se adreseaza.
De asemenea, se va discuta despre testarea Covid în farmacii. Un alt lucru extrem de important anunțat aseară, după ședința de Guvern vine de la Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și privește practica medicală. Pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti sau ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt deja aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii.