• Florent Parmentier: „Există un potențial de război în Balcani, asupra căruia europenii trebuie să acționeze foarte repede”.
  • Dacă Rusia avansează în Ucraina, atunci echilibrul de putere s-ar schimba cu siguranță între sârbi și bosniaci.
  • Un nou conflict în inima Europei, chiar și mocnit, îi convine lui Vladimir Putin.

„Există un potențial de război în Balcani, asupra căruia europenii trebuie să acționeze foarte repede”, spune Florent Parmentier, Director de Cercetare la Științe Politice în Paris. Acesta face o paralelă la situația Ucrainei și confirmă că Președintele rus, Vladimir Putin este interesat de un nou conflict armat în Europa.

De ce au renăscut tensiunile la frontiera de vest a României?

Declarând săptămână trecuta că „interesele vitale” ale țării sale sunt amenințate, Președintele sârb Aleksandr Vucic repeta un scenariu pe care l-am văzut în Ucraina. Este vorba despre mișcările separatiștilor sârbi din Bosnia. El s-a referit la „marile provocări” care îi așteaptă pe sârbi și asta în contextul tensiunilor între sârbi și kosovari, dar și în Republica sârbă Bosnia care amenință să își declare independența și chiar să ceară ratașarea la Belgrad.

Este Putin interesat de un nou conflict în Europa?

Dacă Rusia avansează în Ucraina, atunci echilibrul de putere s-ar schimba cu siguranță între sârbi și bosniaci. Conflictele sunt legate, iar un nou conflict în inima Europei, chiar și mocnit, îi convine lui Vladimir Putin.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Momentul care ar anunța un război în Balcani ar fi recunoașterea unei forme de independență a Republicii sârbe Bosnia. Chiar și sub acest prag, există un potențial de război asupra căruia europenii trebuie să acționeze foarte repede. „Nu mai suntem într-un moment în care putem lăsa situația să se deterioreze”, spune Parmentier.

Citește și